Curs im
Download
1 / 33

CURS IM - PowerPoint PPT Presentation


  • 126 Views
  • Uploaded on

CURS IM. Asamblari. Clasificarea asamblarilor. Organele de asamblare servesc la îmbinarea elementelor care compun o maşină, un mecanism, dispozitiv sau alte construcţii metalice.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' CURS IM' - cholena-harris


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Curs im

CURS IM

Asamblari


Clasificarea asamblarilor

Organele de asamblare servesc la îmbinarea elementelor care compun o maşină, un mecanism, dispozitiv sau alte construcţii metalice

Asamblările demontabile permit montarea şi demontarea repetată a pieselor fără distrugerea elementelor de legătură, pe când cele nedemontabile necesită distrugerea parţială sau totală a lor.


Asamblari prin forţe elastice

Asamblari prin formă


Asamblari filetate

Geometric, filetul este obţinut prin deplasarea unei figuri geometrice generatoare de-a lungul unei elice directoare înfăşurate pe o suprafaţă cilindrică sau conică

După rolul funcţional asamblările filetate pot fi:

- de fixare, cu sau fără strângere iniţială, formând grupa cea mai utilizată de asamblări filetate;

- de reglare, servind pentru fixarea poziţiei relative a două piese ;

- de mişcare, transformând mişcarea de rotaţie, imprimată obişnuit şurubului, în mişcare de translaţie pentru şurub sau piuliţă ;

- de măsurare

Avantaje: permit montarea şi demontarea uşoară a elementelor asamblate; realizează forţe axiale mari de strângere, folosind forţe tangenţiale de acţionare mici; au o tehnologie simplă de execuţie, deoarece sunt elemente de rotaţie sau plane.

Dezavantaje: filetul este un puternic concentrator de tensiune, mai puţin rezistent la solicitări variabile; asamblarea necesită elemente de împiedicare a autodesfacerii; randament scăzut; sunt mai scumpe ca asamblările nedemontabile.Clasificarea filetelor

a) dupa forma profilului

- filetul în ţoli (Whitworth) (W) are profilul de forma unui triunghi echilateral , cu unghiul la vârf de 550.

- filetul trapezoidal (Tr) are profilul de forma unui trapez, cu unghiul la vârf de 380. Este utilizat pentru şuruburi de mişcare;

.

- filetul pătrat (Pt) are adâncimea şi înălţimea filetului egale cu jumătate din pas. Cu toate că realizează randamente superioare altor tipuri de filete, are utilizarea limitată de apariţia jocului axial datorită uzurii flancurilor.


- filetul rotund (Rd) are profilul realizat din arce de cerc racordate prin drepte înclinate, direcţiile flancurilor formând un unghi de 300. Este utilizat la piese supuse la înşurubări şi desfaceri repetate, în condiţii de murdărie (şuruburi neprotejate ce lucrează la sarcini cu şoc – la cuple de vagoane);

b) dupa direcţia de înfăşurare:

- dreapta (normale);

- stânga.

c) dupa numărul de începuturi:

- cu unul;

- cu două sau mai multe.

d) dupaforma corpului de înfăşurare:

- cilindric;

- conic;

- plan.

f) dupa mărimea pasului:

- pas mare;

- pas normal;

- pas fin.

Fig. 8.11


Pentru solicitări medii se utilizează oţelurile OL50, OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.


Calculul asamblarilor filetate OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.

- la strângere

- la desfacere


Momentul necesar OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic. actionarii cuplei filetate

Condiţia de autofrânare

Dacă unghiul de înclinare a elicei filetului este destul de mare, piuliţa sepoate deşuruba sub sarcină


Predimensionarea şuruburilor OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.

La strângerea piuliţei în tija şurubului apar:

- tensiuni normale, create de forţa axială

- tensiuni tangenţiale, datorate momentului de torsiune necesar învingerii forţelor de frecare dintre spirele în contact

Tensiunea rezultanta

pentru filete pătrate

pentru filete trapezoidale

pentru filete metrice


Solicitări suplimentare în şuruburile de fixare OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.

Incovoiere

- la suruburi montate cu joc (dsurub < dgaura) solicitate transversal

Forfecare

- la suruburi păsuite (dsurub = dgaura) solicitate transversal


Incovoiere OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.

- la suruburi solicitate cu forte axiale excentrice

- la suruburi montate pe suprafete neparalele


Calculul piuliţelor nestandardizate OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.

Se presupune că spirele piuliţei se încarcă uniform şi asupra unei spire acţionează forţa F/z (z numărul de spire).

a) presiunea de contact

b)încovoiere cu forfecare

h = zmax · p (zmax < 10)


Asamblări cu pene OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.

Penele sunt organe de maşină demontabile, de formă prismatică, care servesc la fixarea, ghidarea sau reglarea poziţiei relative a pieselor.

După poziţia axei lor în raport cu axa longitudinală a pieselor asamblate, se deosebesc :

a) pene transversale, care se montează cu axa lor geometrică perpendiculară pe axa pieselor asamblate ;

b) pene longitudinale, care se montează cu axa lor geometrică paralelă cu axa pieselor asamblate.

Penele longitudinale pot fi la rândul lor :

- înclinate (cu strângere)

- obişnuite (fig.8.29a);

- subţiri (fig. 8.29b);

- concave (fig. 8.29c);

- tangenţiale (fig. 8.29d)

- paralele (fig.8.33)

- obişnuite;

- subţiri

- disc (fig.8.30)


Tolerante si ajustaje tehnice OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.


Sistemul ISO de ajustaje si tolerante OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.


Asamblări elastice (cu arcuri) OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.

Arcul este un organ de maşină care, datorită formei şi a materialului din care este confecţionat, transformă prin deformare elastică, lucrul mecanic în energie potenţială şi retransformă energia potenţială acumulată în lucru mecanic. Arcurile se folosesc ca legătură elastică între piesele mecanismelor, îndeplinind următoarele roluri funcţionale:

- preluarea şi amortizarea energiei vibraţiilor: la suspensii de maşini, tampoane - acumularea de energie în vederea redării treptate ulterioare, pentru acţionarea unui mecanism: la ceasuri, rulouri;

- exercitarea de forţe elastice permanente: la came, supape, roţi cu clichet, ambreiaje;

- măsurarea unei forţe sau a unui moment prin dependenţa dintre acestea şi deformaţiile produse: la dinamometre, aparate de măsură.

- reglarea şi limitarea forţelor: prese.

- modificarea pulsaţiilor proprii a unor subansamble ale maşinilor sau mecanismelor înlăturând vibraţiile: la fundaţii, cuplaje elastice.


forma constructivă şi tipul solicitării OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.

- arcuri elicoidale:

- de compresiune (fig.8.40a,b)

- de tracţiune (fig. 8.40c);

- de torsiune (fig. 8.40d);

- arcuri cu foi (de încovoiere):

- lamelar (fig. 8.41a);

- cu foi suprapuse (fig. 8.41b);

- arcuri disc (de compresiune):

- simplu (fig. 8.42a);

- multiplu (fig. 8.42b);

- arcuri inelare (fig. 8.42c)

- arcuri spirale plane (fig.8.43);

- arcuri bară de torsiune (fig.8.44);

- arcuri de cauciuc:

- de compresiune (fig.8.45 a);

- de forfecare (fig.8.45b);

- de torsiune (fig.8.45c).

- membrane:

- plane

- gofrate,

- sferice,

- tuburi ondulate (silfoane)

- arcuri manometrice (fig.8.48)


b) secţiunea semifabricatului: OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.

- arcuri cu secţiune circulară;

- arcuri cu secţiune dreptunghiulară;

- arcuri cu secţiune pătrată;

- arcuri cu secţiune profilată.

c) după tipul caracteristicii elastice:

- cu caracteristică constantă;

- cu caracteristică variabilă.

1. Caracteristica sarcină – deformaţie

2. Lucrul mecanic de deformaţie


3. Coeficientul de utilizare volumetric OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.

4. Randamentul arcului

5. Capacitatea de amortizare a arcului


Gruparea arcurilor OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.


Calculul arcului elicoidal OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.


Calculul arcului cu foi OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.


Calculul arcului bară de torsiune OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.


Bibliografie OL60, OLC35 şi OLC45. Şuruburile îmbinărilor supuse la condiţii severe de solicitare se pot executa din oţeluri aliate tratate termic.

  • Palade V., Diaconu N. - Organe de masini, Galati University Press, 200