Husa b lo el
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 6

Husa běločelá PowerPoint PPT Presentation


  • 87 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Husa běločelá. Vědecká klasifikace : Říše: Živočichové (Animalia) Kmen: Strunatci (Chordata) Podkmen: obratlovci (Vertebrata) Třída: Ptáci (Aves) Podtřída: letci (Neognathae) Řád: Vrubozobí (Anseriformes) Čeleď:Kachnovití (Anatidae) Rod: Husa ( Anser )

Download Presentation

Husa běločelá

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Husa b lo el

Husa běločelá


Husa b lo el

Vědecká klasifikace:

Říše:Živočichové (Animalia)Kmen:Strunatci (Chordata)Podkmen:obratlovci (Vertebrata)Třída:Ptáci (Aves)Podtřída:letci (Neognathae)Řád:Vrubozobí (Anseriformes)Čeleď:Kachnovití (Anatidae)Rod:Husa (Anser)

Popis:  Menší než husa velká. Staří ptáci mají bílou čelní skvrnu a příčné černé pruhy na břiše , mají tmavou přední část křídel, zobák je masově růžový nebo žlutý s bílým prstencem kolem zobáku, nohy jsou oranžově červené, oči temně hnědé s tmavým očním kroužkem. Samec = samice. Mladí ptáci mají jednobarevnou spodní stranu těla, nemají bílou čelní skvrnu a zobák včetně základny je černavý bez bílého prstence kolem. Prachový šat je svrchu sépiově hnědý, zespodu zlatožlutý až nahnědlý. Od husy malé se liší delším zobákem, od husy polní jednobarevným zobákem a pruhy na hrudi.


Husa b lo el

Velikost: délka 65-77 cm

rozpětí křídel 1,3-1,6 m

hmotnost 1,7-2,8 kg

vejce váží 120 až 140 gramů

Početnost: 600 zimujících jedinců

Výskyt: říjen - duben, protahuje a zimuje

Potrava: tráva, kořínky, obilniny

Poznámka:  Vydává vysoce znějící „kau-lik“ („kju-koz“ a „ki-lik“), je velmi hlučná a společenská.


Husa b lo el

Rozšíření:  Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Orientální oblast (jižní Asie), Nearktická oblast (Severní Amerika). Tažná (X-XII a III-IV), přezimuje daleko na jih - při Kaspickém a Černém moři, v dunajské nížině, nebo při Severním moři.Prostředí:  Nejhojnější husa Euroasie, hnízdí severně od hranice lesů v tundře až po pobřeží Severního ledového oceánu, větší vodních plochy a louky v jejich blízkosti.Hnízdění:  Páry se tvoří většinou v průběhu druhého léta, žijí pak spolu 1-2 roky než poprvé zahnízdí, žijí v trvalém manželském svazku. Hnízdo, vystlané prachovým peřím, staví v bažinaté zamokřené tundře na vyvýšeném sušším místě. Hnízdění (VI-VII) trvá 28 dnů, samice sedí na 5-6 žlutobílých vejcích, houser hlídkuje opodál, mláďata vodí oba rodiče.


Dal husy b lo el

Další husy běločelé:

Anser albifrons elgasi - husa běločelá aljašská


Husa b lo el

Anser albifrons frontalis - husa běločelá pacifická


  • Login