1 / 43

# 5 Minute Check - PowerPoint PPT Presentation

5 Minute Check. Find. Complete in your notebook. 1. Michelle read 55.6 pages of her book on Monday and Tuesday. If she read the same numbers of pages each day, how many pages did she read each day?

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

## PowerPoint Slideshow about ' 5 Minute Check' - chaney

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

1. Michelle read 55.6 pages of her book on Monday and Tuesday. If she read the same numbers of pages each day, how many pages did she read each day?

2. Sonya went to a baseball game. She paid \$10.50 for admission. She bought a drink for \$2.75, popcorn for \$4.60, and a hotdog for \$3.75. How much did she spend total?

3. The Chen family drove 345.6 miles in 3 days. If they drove the same amount each day, how many miles did they drive each day?

1. Michelle read 55.6 pages of her book on Monday and Tuesday. If she read the same numbers of pages each day, how many pages did she read each day?

1. Michelle read 55.6 pages of her book on Monday and Tuesday. If she read the same numbers of pages each day, how many pages did she read each day?

55.6 ÷ 2 = 27.8

2. Sonya went to a baseball game. She paid \$10.50 for admission. She bought a drink for \$2.75, popcorn for \$4.60, and a hotdog for \$3.75. How much did she spend total?

2. Sonya went to a baseball game. She paid \$10.50 for admission. She bought a drink for \$2.75, popcorn for \$4.60, and a hotdog for \$3.75. How much did she spend total?

10.50 + 2.75 + 4.60 + 3.75 = \$21.60

3. The Chen family drove 345.6 miles in 3 days. If they drove the same amount each day, how many miles did they drive each day?

3. The Chen family drove 345.6 miles in 3 days. If they drove the same amount each day, how many miles did they drive each day?

345.6 ÷ 3 = 115.2 miles per day

Chapter 11.1/11.2

Mean, Median and Mode

Mean, Median and Mode

Objective: To find and interpret the mean, median and mode from a data set.

At the end of this lesson you should be able to answer the following question.

How are mean and median similar?

The mean, median and mode are called measures of center because they describe the center of the data set.

The mean (or average) of a data set is the sum of the data divided by the number of pieces of data.

It is the balance point of the data set.

The mean (or average) of a data set is the sum of the data divided by the number of pieces of data.

The median of a data set is the value at the center of an ordered set, or the mean of the two central values.

The mean (or average) of a data set is the sum of the data divided by the number of pieces of data.

The median of a data set is the value at the center of an ordered set, or the mean of the two central values.

The mode is the number or numbers that appears most often in a data set.

Dave recorded his 7 tests scores on the table. Find the mean, median and mode. Round to the tenth, if needed.

To Find the Mean.

Step 1 – Add the numbers in the data set.

Dave recorded his 7 tests scores on the table. Find the mean, median and mode. Round to the tenth, if needed.

93+85+88+97+94+90+93=640

To Find the Mean.

Step 1 – Add the numbers in the data set.

Dave recorded his 7 tests scores on the table. Find the mean, median and mode. Round to the tenth, if needed.

93+85+88+97+94+90+93=640

To Find the Mean.

Step 2 – Divide the sum by how many numbers are in the data set.

Dave recorded his 7 tests scores on the table. Find the mean, median and mode. Round to the tenth, if needed.

93+85+88+97+94+90+93=640

640 ÷ 7= 91.4

To Find the Mean.

Step 2 – Divide the sum by how many numbers are in the data set.

Dave recorded his 7 tests scores on the table. Find the mean, median and mode. Round to the tenth, if needed.

93+85+88+97+94+90+93=640

640 ÷ 7= 91.4

Caution: If you are using a calculator , use parenthesis around the added numbers prior to dividing.

Dave recorded his 7 tests scores on the table. Find the mean, median and mode. Round to the tenth, if needed.

To Find the Median.

Step 1 – Order the data set from least to greatest.

Dave recorded his 7 tests scores on the table. Find the mean, median and mode. Round to the tenth, if needed.

85, 88, 90, 93, 93, 94, 97

To Find the Median.

Step 1 – Order the data set from least to greatest.

Dave recorded his 7 tests scores on the table. Find the mean, median and mode. Round to the tenth, if needed.

85, 88, 90, 93, 93, 94, 97

To Find the Median.

Step 2– Find the middle number or the mean of the two middle numbers.

Dave recorded his 7 tests scores on the table. Find the mean, median and mode. Round to the tenth, if needed.

85, 88, 90, 93, 93, 94, 97

To Find the Median.

Step 2 – Find the middle number or the mean of the two middle numbers.

Dave recorded his 7 tests scores on the table. Find the mean, median and mode. Round to the tenth, if needed.

85, 88, 90, 93, 93, 94, 97

To Find the Mode.

Find the number, or numbers that occur most often.

Dave recorded his 7 tests scores on the table. Find the mean, median and mode. Round to the tenth, if needed.

Mean – 91.4

Median – 93

Mode - 93

Find the mean, median and mode of the temperatures on the graph. Round to the tenth, if needed.

Find the mean, median and mode of the temperatures on the graph. Round to the tenth, if needed.

Mean

64.4 + 71.2 + 55.8 + 58.2= 249.6

246.6 ÷ 4 = 62.4

Find the mean, median and mode of the temperatures on the graph. Round to the tenth, if needed.

Median

55.8, 58.2, 64.4, 71.2

58.2 + 64.4 = 122.6

122.6 ÷ 2 =61.3

Find the mean, median and mode of the temperatures on the graph. Round to the tenth, if needed.

Mode

Since no numbers occur

more than once, there is

no mode.

A stem and leaf plot organizes data from least to greatest. The “stem” is the first digit and the “leaf” is the second digit in each number.

For example, in the number 32, the “3” would be the “stem” and the “2” would be the “leaf”.

What is the mean, median and mode of the data in this stem and leaf plot?

What is the mean, median and mode of the data in this stem and leaf plot?

Mean

78+85+88+89+92+96= 718

718 ÷ 6 = 75

What is the mean, median and mode of the data in this stem and leaf plot?

Mean

78+85+88+89+92+96= 718

528÷ 6 = 88

What is the mean, median and mode of the data in this stem and leaf plot?

Median

78,85,88,89,92,96

88 + 89 = 88.5

What is the mean, median and mode of the data in this stem and leaf plot?

Mode

There is no mode.

What is the mean, median and mode of the cost of juice?

What is the mean, median and mode of the cost of juice?

Mean

1.65+1.97+2.45+2.87+2.35+3.75+2.49+2.97= 20.50

20.50 ÷ 8 = 2.56

What is the mean, median and mode of the cost of juice?

Mode

2.87

Mike raked the leaves from 6 lawns. He earned \$12, \$10, \$13, \$15, and \$15 for five lawns. How much did he earn the sixth time if the mean of the data is \$12?

Mike raked the leaves from 6 lawns. He earned \$12, \$10, \$13, \$15, and \$15 for five lawns. How much did he earn the sixth time if the mean of the data is \$12?

12 + 10 + 13 + 15 + 15 + x = 12 · 6

65 + x = 72

-65 -65

x = 7

How are mean and median similar?

Agenda Notes

Homework–

Homework Practice 11-1/11-2

Due Tuesday, March 18

Mid-Chapter Quiz –

Thursday, March 20