GROMOBRANI - PowerPoint PPT Presentation

Gromobrani
Download
1 / 8

 • 113 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

GROMOBRANI. Gromobran je sredstvo koje se koristi da se udari groma uzemlje . Postavljaju se na visoke građevine i objekte . Napravljeni su od nekog metala koji privlači grom da udari bas u njih a ne negde pored,čime se smanjuje mogućnost da će grom udariti u dimnjak ili krov.

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

GROMOBRANI

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Gromobrani

GROMOBRANI


Gromobrani

 • Gromobran je sredstvo koje se koristi da se udari groma uzemlje. Postavljaju se na visoke građevine i objekte.

 • Napravljeni su od nekog metala koji privlači grom da udari bas u njih a ne negde pored,čime se smanjuje mogućnost da će grom udariti u dimnjak ili krov.

 • Ako je lepo instaliran i povezan sa zemljom, gromobran će struju sprivesti do zemlje,ne ostavljajuci nikakve posledice iza sebe.


Vrste gromobrana

Vrste gromobrana

 • Klasični gromobrani:

  Najčešćese izvodi tako što se okо objektivapostavielektroprovodan kavez (Faradejevkavez), izrađen оddobrogelektroprovodnogmaterijala.Taj kavez je preko uzemljenja povezan sa zemljom, u koju se odvodi struja pražnjenja.To je najstariji način zaštite objektivai spada u klasičnu gromobransku zaštitu.


Gromobrani

 • Gromobrani sa ranim startovanjem:

  Sе postavljaju na najvišu tačku objekta, minimum 2 metra iznad njega.Uzpomoć dva spusna voda spajaju sedirektno sa uzemljenjem.Spusni vodovi se izgrađuju od pocinkovane trake(FeZn) ili od bakra(Cu). Otpor uzemljenja mora biti manji od 10Ω (оmа).


Gromobrani

 • Svake sekunde na zemljinoj kori grom udari oko 1000000 puta. Od tog oko 100 gromova pogodi tlo. U ptoseku svaki kvadratni kilometar Zemljine površine svaki u toku godine pogodi bar 3 puta

 • Štete koje uurokujr udar groma, samo u Evropi se mere milijardama eura. Do danas nauka nije uspela da na određenom prostoru spreči udar groma. Jedini način je da prihvatimo naelektrisanje i da ga što bezbednije po objrkte i ljude sprovedemo u tlo.


Gromobrani

Gromobranski uređaji se sastoje iz:

1)Hvataljke

2)Držača hvataljke

3)Zaštitnika

4) Odvoda

5) Uzemljivača


Istorija

Istorija

 • Gromobran je izmislio Bendžamin Frenklin u Severnoj Americi 1749.A u Evropi ga je prvi pokazao češki sveštenik ProkopDiviš1754. godine.

  Bendžamin Frenklin

  ProkopDiviš


Gromobrani

Крај


 • Login