RISK MANAGEMENT  V LLALATI KOCK ZATELEMZ S

RISK MANAGEMENT V LLALATI KOCK ZATELEMZ S PowerPoint PPT Presentation


  • 158 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Risk Management Dr. Bksi Tihamr. Nem mukdik olyan gazdasgi trsasg, amelynl ne ltezne valamilyen mrtku biztonsgi-vagyonvdelmi kockzat. A cg eredmnyes mukdse nagyban fgg attl, hogy a kockzati tnyezoket szakemberek bevonsval idoben felismerik s megfeleloen kezelikA Kzgazda

Download Presentation

RISK MANAGEMENT V LLALATI KOCK ZATELEMZ S

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


1. RISK MANAGEMENT VÁLLALATI KOCKÁZATELEMZÉS

2. Risk Management Dr. Békési Tihamér Nem muködik olyan gazdasági társaság, amelynél ne létezne valamilyen mértéku biztonsági-vagyonvédelmi kockázat. A cég eredményes muködése nagyban függ attól, hogy a kockázati tényezoket szakemberek bevonásával idoben felismerik és megfeleloen kezelik A Közgazdasági Kislexikonban olvasható definíció szerint: a kockázat a termelési és értékesítési tevékenységgel szükségszeruen együttjáró bizonytalansági tényezo, amely magában foglalja a veszteség reális lehetoségét is. A kockázat elsosorban az embernek tulajdonítható szubjektív fogalom, mert azt – a természeti katasztrófaként megjeleno vismaior eseményektol eltekintve – mindig a természetes személy idézi elo, illetve dönt és cselekszik a megoldás érdekében.

3. a./ a gyakran eloforduló, de alacsony kárértéku rizikófaktorok (pl. dolgozói lopások) b./ olyan esemény, amely ritkán fordul elo, de nagy pusztítást, kárt eredményez ( pl. terrorcselekmény, vagy elemi csapás) A kockázat kezelés a két faktor közötti területen történik, s az optimális kockázat felderítési irány a képen látható. A Risk managementi tevékenységünk alaptézise: a kockázatokat felmérjük, súlyozzuk, s ezeket logikai sorrendbe helyezzük. Ha feltárjuk a kiváltó okot, amely több rizikó faktort is eredményez, akkor elég a kiváltó okot megszüntetni és a többi láncreakcióban lévo kockázat magától megszunik. A kockázati halmaz két szélsoértéke:

4. Risk Management jelentése a vállalat tevékenységét érinto kockázatok feltárása, elemzése és kezelése. Tartalma: biztonsági audit végrehajtása, ennek során a veszélyeztetettség konkrét feltárása komplex javaslatok kidolgozása a feltárt kockázati elemek kezelésére a kockázati tényezok minimalizálása, a veszélyforrások lehetséges mértéku kiiktatása, a rizikófaktorok kezelése

5. A biztonsági audit végrehajtásának szempontjai, fontosabb teendok: szakmai konzultáció a Megbízó biztonsági ügyekért felelos menedzserével az objektum biztonságvédelmével kapcsolatos dokumentumok és szabályozók (orszolgálati utasítás, szolgálati napló, esemény napló, tuzvédelmi terv, evakuálási terv stb.) megléte, tanulmányozása helyszíni bejárás alkalmával a technológiai folyamatok biztonságvédelmi elemzése, kiemelten megvizsgálva a vagyonvédelem szempontjából kritikus területek és létesítmények, épületek és helyiségek muködését ( az objektum elhelyezkedése, környezete, megközelíthetosége, a belso muködési folyamatok jellege és sajátosságai a védendo vagyontárgyak jellege, összetétele és értéke stb.)

6. az alapanyagok és késztermékek deponálásának, szállításának és nyilvántartási rendjének elemzése a veszélyeztetettség személyi és tevékenységi oldalának elemzése (a dolgozók létszáma és összetétele, munkarend és a jellemzo munkavégzési periódusok, a szabályok betartása és annak ellenorzöttsége) az éloeros orzés-védelem muködésének elemzése (létszám, tevékenységük minosége), az ellenorzés nélküli be- és kijutási lehetoségek, a technikai védelem eszközei és színvonala, a törvényi kötelezettségek betartásának ellenorzése az informatikai rendszer és az üzleti titkok védelmének helyzete

7. Javaslatok a feltárt kockázati elemek kezelésére A biztonsági átvilágítást követoen az audit team részletes összefoglaló jelentést, fényképekkel, dokumentumok fénymásolatával kiegészített, konkrét (alternatív) megoldási javaslatokat tartalmazó szakvéleményt készít és ad át a Megbízónak

8. A végrehajtott auditálásokat elemezve megállapítható, hogy döntoen az alábbi témaköröket érintik a korrekciós javaslatok A beszállítói, termelési, logisztikai, szállítási technológiát. Az informatikai, adatkezelési, üzleti titkokat érinto kérdéseket. A Megbízó alkalmazásában álló személyek, illetve a jelenlegi és jövobeni üzleti partnerek ellenorzését magánnyomozói tevékenység keretében, hiszen napjainkban a vállalat teljes köru védelméhez nélkülözhetetlen az, hogy az alábbiakban – nem kimerítoen – felsorolt kérdésekre a tulajdonos megnyugtató, hiteles válasszal, adatokkal rendelkezzen:

9. Az alábbi adatokkal kell rendelkeznie:

10. Az alábbi adatokkal kell rendelkeznie:

11. Az alábbi adatokkal kell rendelkeznie:

13. Összegezve: Közismert, hogy nincs 100 %-os védelem, 100 %-os biztonság. A risk menedzsment üzletág sem tuzhet ki olyan illuzórikus célokat, hogy a veszélyforrásokat teljes mértékben felszámolja. A reális cél: A gazdasági társaságok muködését veszélyezteto kockázatok minél alacsonyabb szintre nyomása, kontroll alatt tartása, preventív jellegu kezelése. A kockázatkezelés elsosorban a prevenciót szolgálja, ne a bekövetkezett rendkívüli eseményre történo reagálás kapjon nagyobb hangsúlyt! Ennek érdekében szükséges tudományos alapokon nyugvó, közép- és hosszú távú kockázati prognózisok készítése. Ezt ajánlja partnerei és a szakmában dolgozók figyelmébe az Ormester Vagyonvédelmi Zrt. Balatonalmádi 2008. Március 27. Dr. Békési Tihamér ORMESTER Vagyonvédelmi Zrt.

  • Login