Kpes lmnyeszmol
Download
1 / 76

Képes Élményeszámoló - PowerPoint PPT Presentation


  • 85 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Képes Élményeszámoló. Dubai csodái. Katt. Dubai , az Egyesült Arab Emirátusok, (más néven az Arab Emírségek) egyik szövetségi állama. A föderáció hét emírséget foglal magában:  Abu-Dhabi t, Ajman-t, Dubai-t, Fujeira-t, Ras al- Khaimah-t, Sharjah-t és Umm al-Quwain-t.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

Képes Élményeszámoló

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


K pes lm nyesz mol

Kpes lmnyeszmol

Dubai csodi

Katt.


K pes lm nyesz mol

Dubai, az Egyeslt Arab Emirtusok, (ms nven az Arab Emrsgek) egyik szvetsgi llama. A fderci htemrsget foglal magban:Abu-Dhabi t, Ajman-t, Dubai-t, Fujeira-t, Ras al- Khaimah-t, Sharjah-t s Umm al-Quwain-t.


K pes lm nyesz mol

A ht l az emrsgeket jelkpezi, a fekete l Abu Dhabi jelkpe, a sznben is utalva arra, hogy AbuDhabi a legnagyobb olajtermel az emrsgek kztt, s egyben az llamszvetsg fvrosa is.

A trtnet szerint az Abu Dhabi-i emr elosztotta az olajbl szrmaz bevteleket a tbbi emrsg kztt, ezrt, mintegy hlbl, az Egyeslt Arab Emirtusok megalakulsakor kimondtk, hogy a fvros Abu Dhabi, s az llamf az Abu Dhabi emrsg uralkodja. Minden egyes emirtus, monarchia, uralkodik alkotjk a Legfelsbb Tancsot. A jelenlegi kormnyf a Dubai sejk.

Ma az Egyeslt Arab Emirtusok tagja az ENSZ-nek, az Arab Lignak s az Arab Olajexportl Orszgok Szervezetnek (OPEC).


K pes lm nyesz mol

Dubai trtnete az ezeregyjszaka mesibe ill. Itt aztn tnyleg kiengedtk a szellemet a palackbl. A mrhetetlen fejldst s a gazdag fantzit ltva, mg az is elkpzelhet, hogy a sejkek replsznyegen cikznak majd a felhkarcolk kztt.


K pes lm nyesz mol

Visszatrve a trtnelemhez, a vros trtnete hrom rszre oszthat:

Az olaj eltti idszak:

1800-as vek els felben a Maktuom csald vezetsvel egy arab trzs letelepedett a part mentn. Szorgalmas np lvn gyorsan gyarapodtak, hajkat ptettek, halszatbl s gyngyhalszatbl ltek. Az vszzad vgre Dubai az bl legfontosabb kiktjv s fontos kereskedelmi kzpontt vlt.


K pes lm nyesz mol

Olajban szva: rszre oszthat:

Az els olajlelhelyeket, mintegy 40 ve fedeztk fel, s az olajbl szrmaz vagyonnak ksznheten az egykori sivatagi telepls elkpzelhetetlen fejldsnek indult. A Dubai Mzeumban lthat, hogy milyen krlmnyek kztt ltek a 20. szzad elejn.

A mai Dubai, egy modern vilgvros, melyben 21. szzad ptszeti csodi, a keleti bazrok varzsval, klnleges atmoszfrt ad a vrosnak.


K pes lm nyesz mol

Olaj utn: rszre oszthat:Ma mr valjban ennek a folyamatnak lehetnk a szemtani, hiszen az Emirtus ves bevteleinek, csak alig tbb mint 10%-a szrmazik az olajbl.

A sejkek tisztban voltak vele, hogy hossz tvon nem pthetnek az olajra. Ennek az elrelt gondolkodsmdnak ksznheten szletett meg a nemzetkzi turistakzpont lma, melya szemnk eltt vlik valsgg.

Tobzdhatsz a llegzetelllt ptszeti megoldsok s bravrok ltvnyban, az risi felhkarcolk, a sivatagi sparadicsom, a tengerszint alatti ttermek s a mestersges szigetek, a vilgon egyedlll turista-ltvnyossgg teszik Dubait, br a kp ma mg kiss ellentmondsos.K pes lm nyesz mol

Megrkezs Dubai-ba: s megvalstja

Dubai varzsa, mr az Emirates Airline jratain is rezdik. A hatalmas, kzel 400 szemlyes, Boeing 777-300 tpus gpek fantasztikus bels felszerelssel elltottak. Minden lshez tartozik egy rintkpernys monitor, ahol 3 f tmakrbl vlaszthatsz:

I - Information C - Communication

E Entertainment


K pes lm nyesz mol

Az informcis csatornkon megtallhatsz minden aktulis replsi adatot, a msikon telefonlhatsz, sajt digitlis kpeidet nzegetheted, mg a szrakoztat csatornn legalbb 40 fle filmbl vlaszthatsz, zent hallgathatsz stb. Olyan szleskrek a szolgltatsok, hogy nem is lehet felsorolni.

Az ellts is minden ignyt kielgt. Elegns menkrtybl vlaszthatod ki, hogy milyen ftelt szeretnl. Sokat hallottunk az alkoholtilalomrl is, ehhez kpest olyan mennyisg s vlasztk ital volt, ami ms jratokon is ritkn fordul el.
K pes lm nyesz mol

A Dubai-i repltr csillagok is ragyognak


K pes lm nyesz mol

Dubai, csillagok is ragyognak igazbl, kt vrosbl ll, Deirbl s Dubaibl, a kt vrosrszt a Creek bl vlasztja el. Deira-t tekinthetjk a pesti oldalnak, Dubai-t, pedig a budainak.

Egyik nevezetes rsze, a Creek partja a vros legrgebbi terletei kz tartozik. A fszer, az arany s a selyem bazrjairl hres kiktbe hagyomnyos arab hajk, dhaw-ok rkeznek. Ezek szlltjk a klnfle rukat Indibl s Irnbl.

A dhaw hajk ptsi mdja klnleges, nincs tervrajz, a hajpt mester sszevsrol egy csom ft, s akkora hajt pt belle, amennyire elegend a fa. Az esti stahajzsokhoz is ezt a tpust hasznljk.


K pes lm nyesz mol

A csatorna egyik partjrl a msikra kis hajk, csillagok is ragyognakabra-k viszik t az embereket, gyakorlatilag vzitaxiknt kzlekednek.


K pes lm nyesz mol

Ha mr a vzijrmveknl tartunk, van mg egy klnlegessg: a Wonder Bus, azaz a csodabusz, amely messzirl nagyon jl nz ki, de kzelrl egy leharcolt busz s egy hajroncs keresztezse. Ezzel, elszr szrazfldi vrosnzsen vehetnk rszt, majd becsobban a Creekbe, s kvetkezik a vzi vrosnzs.


K pes lm nyesz mol

A csodabusz tvonala klnlegessg: a Nzznk meg egy videt a vrosrl:http://www.youtube.com/watch?v=RmoFJliX7WE


K pes lm nyesz mol

A vrosrl: klnlegessg: a Elzetesen Dubai-rl csak szuperlatvuszokat hallottunk, de gy tnik, a vrosnak tbb arca van, s nem mindig a szp arct mutatja. Rengeteg az ptkezs, de elg sok helyen nem dolgoznak a vlsg miatt. Az ptkezsek krnykn iszony a rendetlensg, szervezettsgnek nem sok nyoma lthat.

sszehangolt vrostervezs mg nem nagyon fedezhet fel, a vros flksz llapotban van, sok megoldatlan problmval. Tmegkzlekeds gyakorlatilag nincs, van nhny autbusz jrat, de nincs elrhet trkp az tvonalakrl.


K pes lm nyesz mol

Most pl a metr, nem is rtem mirt nevezik gy, mert nem a fld alatt megy majd, hanem magasvastknt. Az autk miatt risi a szmog, a hres felhkarcolk szinte alig lthatak.Az arab vilg gyngyszemeknt emlegetett Dubai, ma mg nem igazn lhet vros. Hazarkezskor nagyszer volt a sokat szidott hazai levegbl nagyokat llegezni.


K pes lm nyesz mol

A felhkarcolknak csak a sziluettjei lthatak mert nem a fld alatt megy majd, hanem magasvastknt. Az autk miatt risi a szmog, a hres felhkarcolk szinte alig lthatak.

Dubai tengerpartjn talljuk a hres szllodasort, melynek legismertebb plete a Burj al Arab (Arab torony) szlloda, amely Dubai szimblumv vlt.Ez a vilg els htcsillagos szllodja, illetve 5+2, mert hivatalosan nincs 5-nl nagyobb besorols. A tbb mint 300 mter magas szlloda egy mestersges szigeten ll, 280 mterre a parttl, s egy vitorls alakjt formzza. 10 vvel ezeltt nyitottk meg, risi ceremnival.

Annak idejn bizonyra sokan ltttok, amikor a nyitnnepsg rszeknt, a helikopter leszllt ideiglenesen teniszplyv varzsoltk, s Agassi, Federerrel jtszott egy bemutat mrkzst.


K pes lm nyesz mol

Hopp, ez elreplt mert nem a fld alatt megy majd, hanem magasvastknt. Az autk miatt risi a szmog, a hres felhkarcolk szinte alig lthatak.

Az plet belsejben egy 180 mter magas triumot alaktottak ki mely, nmagban is egy ptszeti csoda. A szllodban nincsenek szobk, csak lakosztlyok, inassal s csodlatos kiltssal az Arab-blre.

Sttedskr egy fantasztikus sznekben tobzd fnyjtk lthat a tenger fell. Egy jszaka 1000US$-nl kezddik, de a kirlyi lakosztly is ignybe vehet, potom 28000US$-rt.

A szlloda turistknak nem ltogathat, de be lehet jelentkezni egy knny lncsre, fejenknt 200US$-rt.


K pes lm nyesz mol

  • A Burj el Arab hotel ltkpe mert nem a fld alatt megy majd, hanem magasvastknt. Az autk miatt risi a szmog, a hres felhkarcolk szinte alig lthatak.


K pes lm nyesz mol

Egy kis zelt a bels kialaktsbl mert nem a fld alatt megy majd, hanem magasvastknt. Az autk miatt risi a szmog, a hres felhkarcolk szinte alig lthatak.Jumeirah, Dubai luxus negyede, sok hre szlloda s klnleges ptmny tallhat itt. Nhnyat bemutatok kzlk.Jumeirah Beach Hotel:

A szlloda klnleges formjval is vonzza a ltogatkat, melynek van egy Beit al Bahar-nak, azaz a tenger hznak nevezett elklntett luxus rsze, egy gynyr ozisban.


K pes lm nyesz mol

A kzelben tallhat az mert nem a fld alatt megy majd, hanem magasvastknt. Az autk miatt risi a szmog, a hres felhkarcolk szinte alig lthatak.Emirates Mall bevsrlkzpont, melyben helyet kapott a sparadicsom.

A helyiek kzl, sokan itt ltnak elszr havat. Itt mindig -3 fok van, akkor is, ha kint 50 fok a meleg.


K pes lm nyesz mol

Nzznk meg egy narrcis videt: mert nem a fld alatt megy majd, hanem magasvastknt. Az autk miatt risi a szmog, a hres felhkarcolk szinte alig lthatak.http://www.youtube.com/watch?v=D-HQCGgaAas

A The Palm, Jumeirah" elnevezs mestersges szigetcsoport plmafa alakjban emelkedik ki a tengerbl, a plmafa trzsn luxusszllodk, bevsrlkzpontok, szrakozhelyek, a plmagain, pedig lak- s irodahzak tallhatk.


K pes lm nyesz mol

A trvny szerint Dubaiban klfldi nem vehet ingatlant, ezrt talltk ki a Plma szigeteket, melybl mr pl a msodik is, br itt mr cseklyebb az rdeklds.

Nem lennk meglepve, ha magyar gyvdek tancsoltk volna a sejknek, ezt a trvnyi kiskaput, hiszen az ilyenek megalkotsban risi gyakorlatuk van.

Persze, ha kzelebbrl megnzzk a szigetet, s ltjuk a zsfoltsgot, taln annyira mr nem vonz a hely.


K pes lm nyesz mol

Az Atlantis Hotel ezrt talltk ki a Plma szigeteket, melybl mr pl a msodik is, br itt mr cseklyebb az rdeklds. is a plmn tallhat, tadsa a kzelmltban volt, pazar fny s tzijtkkal, de sajnos egy kisebb tz is keletkezett, ezrt most nem ltogathat.


K pes lm nyesz mol

A ezrt talltk ki a Plma szigeteket, melybl mr pl a msodik is, br itt mr cseklyebb az rdeklds.Palm Jumeirah tlet sikern felbuzdulva, jabb projektek indultak be. Klnlegessgknt emlthetjk a The World mestersges szigetcsoportot, mely a fldrszeket mintzza.A szigeteket csak hajval lehet majd megkzelteni, teht, hajt is kell venni. Minden orszg benne lesz, mivel a mestersges szigetek feltltst GPS-szel vezrlik.

A vilg legmagasabb tornya a Burj Dubai elrte a 819 mteres magassgot, egyszerre fogjk tadni a kszl metrval 2009.09.09 9ra 9 perckor. A vlsg hatsra ksett az tads 2010 jan. 5-nvolt az nneplyes megnyit.A torony vgleges magassga 828 m lett. lltlag mr a sejk eltt van elbrlsra, egy 1200m. magas plet terve.


K pes lm nyesz mol

Kzlekeds: ezrt talltk ki a Plma szigeteket, melybl mr pl a msodik is, br itt mr cseklyebb az rdeklds.

Mint emltettem, rdemi tmegkzlekeds nincs, de a turistk szmra nem ismert tvonalon kzleked buszjratok meglliba azrt rdemes betekinteni.

A lgkondicionlt vrk, minden technikval fel vannak szerelve. A bkken az, hogy a busz csak akkor ll meg, ha kimsz integetni, illetve van egy gomb, amit megnyomhatsz a busz lelltsra, de ha tvesen nyomsz, megbntetnek. A bntetsi ttel szinte minden esetben 500 DHS (dirham), kb. 30000 Ft.


K pes lm nyesz mol

Az aut ezrt talltk ki a Plma szigeteket, melybl mr pl a msodik is, br itt mr cseklyebb az rdeklds. a meghatroz kzlekedsi eszkz. A felntt lakosokra szmtva, mindenkinek 2-3 autja van. A japn mrkk a legelterjedtebbek, ezek kzl is Toyotbl van a legtbb. A taxik is ilyen tpusak. Aprop taxi, vigyzni kell a feketn taxizkkal, mert az r tbb mint 4-szerest elkrik. Elre meg kell alkudni.

A rendszmok sajtos hierarchit tkrznek: 5szmjegy a bevndorlk, 4 szmjegy a kztisztviselk, 3 szmjegy a sejk rokonai, 2 szmjegy a sejk csaldj, s 1 szmjegy a Sejk. Termszetesen a kocsik mrkja s minsge a szmjegyekkel arnyos.


K pes lm nyesz mol

Hasonl rendszer a szlvdk s ablakok elstttsnek mrtke. A teljesen tltsztl a teljesen sttig. Ez a rendrknek is tmutat, mert stttett veg kocsit nem is lltanak meg. Ha bevndorl ltedre, kicsit besttted az ablakot, jn a bntets, ami, mint tudjuk 500DHS. Egybknt hatalmas pnzeket szed be a rendrsg gyorshajts miatt. A szuper autkkal nehz betartani a szigor korltozsokat. Rendrt egybknt alig ltni, de minden kzlekedsi lmpba szenzor van beptve. rdekes, hogy a hidakon trtn tkelsrt is fizetni kell, persze ezt is elektronikus ton. Mg szerencse, hogy a gyalogosoknak nem kell valamilyen azonostt kitzni.


K pes lm nyesz mol

A sejk egyik autja a sznezstbl kszlt Audi. elstttsnek mrtke. A teljesen tltsztl a teljesen sttig. Ez a rendrknek is tmutat, mert stttett veg kocsit nem is lltanak meg. Ha bevndorl ltedre, kicsit besttted az ablakot, jn a bntets, ami, mint tudjuk 500DHS. Egybknt hatalmas pnzeket szed be a rendrsg gyorshajts miatt. A szuper autkkal nehz betartani a szigor korltozsokat. Rendrt egybknt alig ltni, de minden kzlekedsi lmpba szenzor van beptve. rdekes, hogy a hidakon trtn tkelsrt is fizetni kell, persze ezt is elektronikus ton. Mg szerencse, hogy a gyalogosoknak nem kell valamilyen azonostt kitzni.( Silver car )


K pes lm nyesz mol

A sejknek egybknt rengeteg autja van, kedvence egy Bugatti, azzal kzlekedik a legtbbszr. Ha tovbbra is emelkednek az olajrak, jhet a 14kartos aut.


K pes lm nyesz mol

Sivatagi szafari: Bugatti, azzal kzlekedik a legtbbszr. Ha tovbbra is emelkednek az olajrak, jhet a 14kartos aut.

Akinek errl az elnevezsrl, egy knnyed, kicsit kalandos kirnduls jut eszbe, ht az alaposan

tved.

A szafarit akr hnytattrnak is nevezhetnnk, a helyi Tortra Tours szervezsben. A zrt, bukcsvel elltott dzsippek egy parkolban, cskkentettk a guminyomst, hogy a kerekek jobban tapadjanak a homokban, aztn, mint az rltek, nekiindultak a sivatagnak.

A 10 - 20 m. magas buckkon a kocsik eszeveszett hnykoldssal hajtottak keresztl, nha a fejed verted be a kocsi tetejbe, majd a lbad zzdik ssze az elz ls tmljn.


K pes lm nyesz mol

Szgulds kzben a dzsippek gyakran a borulsi hatrig megdlnek, s te csak elfehredett ujjakkal kapaszkodsz ktsgbeesetten. Az rhajs kikpzs ehhez kpest vds krjtknak tnik.

Az els nhny percet mg lvezi a kalandvgy turista, de negyed ra mlva mr a lgizacskt keresed. Az t vgre mindegyik kocsibl tbben rosszul lettek. Ezutn volt a vacsora egy beduin tborban.

Mit mondjak, nem sok kaja fogyott. Az ilyen szervezsre, mg Kohn bcsi is azt mondan, ez gyes. A kiszolgls igazi iszlmos volt, a nk csak kln storban kaptak ennivalt. Nem m, hogy csak gy sszekeverednk. Akiben mg maradt egy kis let, az mg tevegelhetett is.


K pes lm nyesz mol

  • Szgulds a dnken megdlnek, s te csak elfehredett ujjakkal kapaszkodsz ktsgbeesetten. Az rhajs kikpzs ehhez kpest vds krjtknak tnik.


K pes lm nyesz mol

Teve vacsoracsata megdlnek, s te csak elfehredett ujjakkal kapaszkodsz ktsgbeesetten. Az rhajs kikpzs ehhez kpest vds krjtknak tnik.


K pes lm nyesz mol

Decens muszlim pr megdlnek, s te csak elfehredett ujjakkal kapaszkodsz ktsgbeesetten. Az rhajs kikpzs ehhez kpest vds krjtknak tnik.dishdash-ban (frfi ruha), s shayala-ban (ni fejkend)


K pes lm nyesz mol

Vsrls: megdlnek, s te csak elfehredett ujjakkal kapaszkodsz ktsgbeesetten. Az rhajs kikpzs ehhez kpest vds krjtknak tnik.

Dubaiban rengetg bevsrlkzpont van, ahol, vente Shopping Festival-okat rendeznek, s ilyenkor gyakran 75%-os lertkelsekkel is tallkozhatunk, de mg ezek a cskkentett rak sem tl vonzak.

Elszeretettel hangoztatjk a vros vmmentes jellegt, de ennek sem reztk a nyomt az rakban. Termszetesen, itt is lehet olyan rt tallni, ami megri. A bevsrlkzpontokban az sszes vilgmrka jelen van, a legjabb kollekcijval.

Van olyan tbbszintes bevsrlkzpont, a Wafi Center, ahov egyszerre csak 300 embert engednek, be, hogy mindenkivel szemlyesen tudjanak foglakozni. Az slakosok nem dolgoznak, csak folyamatosan vsrolnak.


K pes lm nyesz mol

Deira City Center megdlnek, s te csak elfehredett ujjakkal kapaszkodsz ktsgbeesetten. Az rhajs kikpzs ehhez kpest vds krjtknak tnik.


K pes lm nyesz mol

A mindennapi bevsrlsokat kisebb szupermarketokban s a bevsrl kzpontok hipermarketjeiben lehet lebonyoltani.

Nhny rdekes r: tej 10DHS, kenyr 3DHS, sr 40DHS-tl ( csak szllodkban )

A bevsrlkzpontok butikjaiban esetenknt lehet alkudni, de a piacokon, a souk-okban, egyenesen ktelez.

Az alkut rdemes dirhamban lefolytatni, s utna US$-ra vltani, mivel a dollrrfolyam fix, s az tszmtsnl esetleg mg jabb kedvezmnyt rhetnk el.

rdemes megnzni a gold soukot, a fszer soukot, s a selyem soukot is.


K pes lm nyesz mol

A Gold Souk vlasztka a bevsrl kzpontok hipermarketjeiben lehet lebonyoltani.


K pes lm nyesz mol

Egyb rdekessgek: a bevsrl kzpontok hipermarketjeiben lehet lebonyoltani.

A nkrl, hzassgrl:

Mint, kzismert egy muszlim frfinek, a Korn szerint, maximum ngy felesge lehet, de alapfelttel, hogy mindegyik felesgnek egyformn kell rszeslni az anyagi javakbl s a testi rmkbl.

Itt, a gazdagsg lehetv teszi, hogy minden felesg vsroljon a legdrgbb butikokban is. A problma ott kezddik, ha mondjuk Ali megregedett, meghzott felesge mell egy fiatal bombzt is hoz a hzhoz. Az elhasznlt, reg felesget is ppen gy s annyiszor kell kielgteni, mint az j bombzt, klnben azonnal elvlhat s viszi a vagyon res rszt. Most kpzeld el azt a szitut, ha, Alinak mr hrom reg felesge is van, amikor pipihsra vgyik.Szerintem, aki tutira j zletet akar csinlni, az nyit egy Viagra boltot.

Persze erre is van megolds, s ppen a sejk mutatta meg a kiutat. most nslt msodszor, termszetesen fiatal lnyt vett el, de balkzrl, mr van 19 gyermeke. Szval nem kell minden szre-szra nslni.


K pes lm nyesz mol

Az orvosok a nket nem vizsglhatjk meg, csak szemrevtelezssel kell megllaptani mi a bajuk. Egy szemorvos mg viszonylag knnyen boldogul, de mit csinljanak a ngygyszok.

A buszokon 8 lhely van a nk szmra, ha ez megtelik, a busz addig nem indul el, mg valaki t nem adja a helyt.

Ha szvskodsz, tudod mi jn? Igen, 500DHS bntets. Szval rdekes ez a kettssg.

A kzelmltban elkaptak egy, a Jumeirah Beachen szeretkez klfldi prt, s brtnbe csuktk ket, persze kln-kln. Lehet, hogy Numeriah Beachnek nztk a tblt.

A frfinek kell, mindig ell menni, az asszony csak kell tvolsgbl kvetheti, azrt itt is akad kivtel.

Arab sejk stl a sivatagban, eltte tven mterrel baktat a felesge. Arra megy Ali, s felhborodottan szl a sejkhez:- Sejk! Ht mit mvelsz? A Korn vilgosan megmondja, hogy a felesgnek tven mterrel az ura mgtt kell mennie! - Igen! - feleli a sejk - De amikor a Kornt rtk, mg nem volt alaknzva a sivatag.


K pes lm nyesz mol

zletemberek, - Szerintem OTP rszvnyt kellene venni szemrevtelezssel kell megllaptani mi a bajuk. Egy szemorvos mg viszonylag knnyen boldogul, de mit csinljanak a ngygyszok.


K pes lm nyesz mol

A nemzetkzi munkamegosztsrl: szemrevtelezssel kell megllaptani mi a bajuk. Egy szemorvos mg viszonylag knnyen boldogul, de mit csinljanak a ngygyszok.

Alapttel, a helyi arabok nem dolgoznak, kvetkezskppen, aki dolgozik, az nem Dubai-i llampolgr.

rdekes, ez a soksznsg: a magyar turista, Dubaiban, olasz pizzt rendel, a filippn pincrntl, az italt egy Sri-Lankaa-i fi hozza, a pizzt meg egy indin kszti.

Klimatizls:

Ez a legveszlyesebb az egszsgre. A sejk, ugyanis elrta, hogy minden kzintzmnyben 19 foknak kell lenni. Kpzeld el, amikor, nyron a kinti 50-60 fokbl, agyonizzadtan, bemsz egy ilyen jgverembe.


K pes lm nyesz mol

A jvedelmekrl: szemrevtelezssel kell megllaptani mi a bajuk. Egy szemorvos mg viszonylag knnyen boldogul, de mit csinljanak a ngygyszok.

Egy magyar mrnk kb. 50 ezer DHS-t keres havonta, ez kt s fl, hrom milli forintot jelent. Az aut nagyon olcs, de nem lehet kivinni az orszgbl, csak a vtelr tbbszrsnek kifizetse utn.

Dubaiban ltezik adsok brtne, ezrt sok munks, akik a vlsg miatt ideiglenesen elvesztette az llst, s nem tudta fizetni a kocsi trlesztst, a reptren hagyta az autjt, kulcsokkal, paprokkal egytt. A hatsgok mintegy 3000 autt foglaltak le.

A jv:

Nagyon gazdag fantzia kell ahhoz, hogy megprbljuk elkpzelni a jvt Dubaiban. A korai sci-fi irodalom fantasztikus kpzetei, itt sorra megvalsulnak. Folyamatban van pldul egy vz alatti szlloda ptse is. A fejlds mrtkt jl pldzzk az elmlt 15-20 v vltozsai.


K pes lm nyesz mol

15 v alatt ennyit vltozott szemrevtelezssel kell megllaptani mi a bajuk. Egy szemorvos mg viszonylag knnyen boldogul, de mit csinljanak a ngygyszok.


K pes lm nyesz mol

Mg rengeteg sivatagos terlet van, lehet tovbb pteni vzszintes irnyban is.

Nzznk meg egy 360-os panorma felvtelt Dubairl:

http://www.airpano.ru/files/UAE-Dubai-City-Virtual-Tour/start_e.html

Egy jellemz trtnet:Tom Wright, aki a Burj al Arab szllodt tervezte Dubaiban, mr nhny ve nem lphet be az Emirtusok terletre. Bne annyi, hogy amikor a szllodt a tenger fell nzed, akkor egy bizonyos nappali idpontban az pleten egy rnyk kpzdik (alulrl egszen fel s vzszintesen is), ami keresztnek nz ki.


K pes lm nyesz mol

Ki tudja vletlen-e vagy szndkos. Ezrt alig van a szllodrl felvtel a tenger fell. Az arabok, akik a munkkat szigoran ellenriztk, a tervezsnl a napfnyrl megfeledkeztek, klnben nem engedtk volna.Befejezsl nzznk meg mg egy videt:http://www.youtube.com/watch?v=7rt409O9uIY

2009 Februr


ad
  • Login