A Nyulak szigete , - PowerPoint PPT Presentation

A nyulak szigete
Download
1 / 19

  • 89 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

A Nyulak szigete ,. a hol az Isten rabjai laktak…. …éltek…. …halálukig. „- Ahun a Sziget, a Nyulak szigete. A mai Margitszigetre mondotta. Tekintetes, szép sziget volt az akkor. Hosszabb és szélesebb is, mint most. Közepén két templomtorony nyúlott ki a még leveletlen fák közül .”.

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

A Nyulak szigete ,

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


A nyulak szigete

A Nyulak szigete,

ahol az Isten rabjai laktak…


A nyulak szigete

…éltek…


Hal lukig

…halálukig.


A nyulak szigete

„- Ahun a Sziget, a Nyulak szigete.A mai Margitszigetre mondotta. Tekintetes, szép sziget volt az akkor. Hosszabb és szélesebb is, mint most. Közepén két templomtorony nyúlott ki a még leveletlen fák közül.”


A nyulak szigete

„Négyszögre szabott, téres-tágas új épület állott ottan. Még csupasz tégla minden fal, de már a tetőt cserepezte a munkások raja. Az épület elején magas hátú, szép kis templom állt a nagy házzal egybeépítetten.”


A nyulak szigete

„Jancsi sohase látott akkora udvart. Fák is álltak benne, öreg fák. Ketteje nyírfa volt, a többi tölgy. A tölgy még csak nem is rügyezett…”


A nyulak szigete

„A folyosó vonala közepén világosabb boltozatos átjáró van ott a belső udvarra. Csak kis udvar az; körös-körül tornác. Csupa oszlop és oszlop. Mind fehér kőoszlop...A nagyudvar közepén kutat kövezett három munkás.”


A nyulak szigete

„Tehát templom, nagy, hideg templom. Nem akkora, mint a fejérvári, de mégis nagy. A márványküszöbös, vasrácsos terem meg az apácák kórusa. Látott már ilyet otthon is, Fejérvárott.”


M g akkor h re se volt az vegablaknak a templomokra m riak b l raktak karik s ablakot

„Még akkor híre se volt az üvegablaknak. A templomokra máriakőből raktak karikás ablakot.”


A nyulak szigete

„Elhűlten látta, hogy a kép alatt, egy szegen, vaskos nyelű korbács függ.Szíjkorbács volt, négyágú. A nyél szennyessége és a gombos szíj-végek vörhenyes kopott­sága...”


A nyulak szigete

„Mikor kiértek a folyosóra, mindenfelől nyíladoztak az ajtók. Fehér csuhás, fekete csuklyás barátok jelentek meg a folyosón, de köpönyeg nélkül. Valamennyi sovány.”


A nyulak szigete

„Mondják a szórorok, hogy a kis Margit mindjárt ebéd után sorra térdepelt minden feszületet és minden Mária-képet, amennyi csak a klastromban van. És valamennyi előtt ájtatoskodott egy páter-t meg egy ávé-t.”


A nyulak szigete

Jancsi utánuk bámult.- Mindenki rab-e? - kérdezte félénken.- Mindenki - bólintott Szikárdusz.- A király is?- Király is.- Kinek rabja a király?- Nemzet rabja.- Mink is rabok vagyunk-e?- Mink is.- Mink kinek a rabjai vagyunk?- Isten rabjai, fraterkám.


A nyulak szigete

„Margit szomorúan mosolygott.- Miért mondasz engem hercegkisasszonynak?Szikárdusz rámordult:- Micsoda bolondok megbeszélsz? Margit fogadalmas szóror. Nem szereti hallani “hercegkisasszony”.Margit helyeslőn bólintott:- Nem, fráter. Krisztusnak szolgálóleánya vagyok én. Ez az egyetlen méltóságom.”


A nyulak szigete

„De a liliom meg csupa rejtelem.Honnan veszi a liliom azt a csodás tisztaságú fehérségét?A földből?A föld fekete.És miért szeret elrejtőzötten élni?”


A nyulak szigete

„Mily szép a halálban! Vonásainak szögletessége elsimult. Homloka derült. Az arca színe mint kisleány korában. Szemének szép fekete pillái mozdulatlanul sötétlenek a fehér arcban. Mintha boldog álma volna...”


A nyulak szigete

„Jancsi hozzálépett, s odafektette a kis nyaláb liliomot a mellére:- Neked neveltem. Téged illet, Istennek lilioma!”


A sz vet az rt rejtette el az isten hogy senki se l ssa

„A szívet azért rejtette el az Isten, hogy senki se lássa.”


K sz tett k l thatatlan l mp sok

Készítették: Láthatatlan lámpások

  • Ács Brigitta

  • Csató Péter

  • Járdán Eszter

  • Orosz Luca

  • Vizi Mátyás


  • Login