schade expertisebureaus en de wet bescherming persoonsgegevens
Download
Skip this Video
Download Presentation
Schade-expertisebureaus en de Wet bescherming persoonsgegevens

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

Schade-expertisebureaus en de Wet bescherming persoonsgegevens - PowerPoint PPT Presentation


  • 125 Views
  • Uploaded on

Schade-expertisebureaus en de Wet bescherming persoonsgegevens. Maarssen dr. Jan Holvast 10 mei 2006. Even voorstellen. Jan Holvast Holvast & Partner, Privacy Advies- en Onderzoeksbureau Vooral werkzaam in de financiële sector Vaste adviseur Verbond van Verzekeraars

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Schade-expertisebureaus en de Wet bescherming persoonsgegevens' - bin


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
schade expertisebureaus en de wet bescherming persoonsgegevens

Schade-expertisebureausen de Wet bescherming persoonsgegevens

Maarssen

dr. Jan Holvast

10 mei 2006

even voorstellen
Even voorstellen
  • Jan Holvast
  • Holvast & Partner, Privacy Advies- en Onderzoeksbureau
  • Vooral werkzaam in de financiële sector
  • Vaste adviseur Verbond van Verzekeraars
  • Vele andere instanties: NVB, BKR, Experian, Overheid
inhoud presentatie
Inhoud presentatie
  • Aanleiding discussie
  • Consequenties Expertisebureaus
  • Strafrechtelijke gegevens
  • Oplossingen
  • Overige verplichtingen
  • Vragen/opmerkingen
aanleiding
Aanleiding
  • Op 1 september 2001 is WBP in werking getreden
  • Gedragscode Financiële Instellingen
  • Protocol Waarschuwingsregister
  • Code Persoonlijk Onderzoek
  • Ook vragen over opdrachtnemers: tussenpersonen, onderzoeksbureaus, schade-expertisebureaus
wet bescherming persoonsgegevens
Wet bescherming persoonsgegevens
  • Verantwoordelijke: stelt doel en middelen van de verwerking vast
  • Bewerker: voert zaken in opdracht uit, zonder eigen initiatief
  • Ontvanger
  • Betrokkene
discussiepunt
Discussiepunt
  • Zijn expertisebureaus verantwoordelijke of bewerker?
  • Theorie: bewerker
  • Praktijk: verantwoordelijke, dus voldoen aan alle onderdelen van de WBP
  • Maar wat als er vermoedens van fraude zijn?
vermoedens van fraude
Vermoedens van fraude
  • Valt onder regime van strafrechtelijke gegevens
  • Mogen ten behoeve van derden niet verwerkt worden, tenzij:
    • men over een vergunning beschikt op grond van Wpbr (recherchebureaus)
    • men ontheffing krijgt van het College bescherming persoonsgegevens
ontheffing cbp
Ontheffing CBP
  • Voorafgaand onderzoek (max. 4 weken)
  • Eventueel nader onderzoek (max. 13 weken)
  • Regels vastleggen in een Protocol
  • Verklaring van rechtmatigheid
college bescherming persoonsgegevens
College bescherming persoonsgegevens
  • Vooroverleg gevoerd om ontheffing te krijgen.
  • Mogelijk, indien:
    • protocol wordt opgesteld
    • bij een bedrijf nader onderzoek wordt gedaan
    • goedgekeurd (verklaring van rechtmatigheid) dan anderen akkoord wanneer zij op dezelfde wijze werken
verklaring van rechtmatigheid
Verklaring van rechtmatigheid
  • Voorafgaand onderzoek aangevraagd
  • Onderzoek bij Van Ameyde Interschade
  • Melding in Staatscourant
  • Protocol opgesteld
  • Onderscheid tussen:
    • Categorie I: omvang schade
    • Categorie II: oorzaak schade
categorie i en ii
Categorie I en II
  • Categorie I:
    • alleen omvang schade
    • bij vermoeden van fraude: overdracht aan opdrachtgever
  • Categorie II:
    • ook oorzaak schade
    • toedrachtonderzoek alleen met vergunning Wpbr
wat moet er gebeuren i
Wat moet er gebeuren (I)?
  • Melding downloaden: www.cbpweb.nl
  • Linker Menu:
    • Wetten en zelfregulering
    • Wetten
    • Wet bescherming persoonsgegevens
    • WBP-meldingsprogramma
    • Melden en Vrijstelling, onder 3: download
    • Meldingsprogramma (volg instructie)
wat moet er gebeuren ii
Wat moet er gebeuren (II)?
  • Indien geen vergunning Wpbr: bij vraag 8: voorafgaand onderzoek
  • Formuleringen overnemen uit model melding
  • Aanbiedingsbrief meesturen waarin wordt aangegeven dat men Protocol ondertekent
  • Vergeet authenticatieformulier niet
verdere verplichtingen
Verdere verplichtingen
  • Zorgplicht: openheid en behoorlijkheid
  • Verdere verstrekking: alleen verenigbaar met het doel
  • Informatieplicht, tenzij de verzekeraar dit heeft gedaan
  • Inzage- en correctierecht betrokkenen
  • Beveiligingsplicht
ad