Schade expertisebureaus en de wet bescherming persoonsgegevens l.jpg
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 15

Schade-expertisebureaus en de Wet bescherming persoonsgegevens PowerPoint PPT Presentation


  • 93 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Schade-expertisebureaus en de Wet bescherming persoonsgegevens. Maarssen dr. Jan Holvast 10 mei 2006. Even voorstellen. Jan Holvast Holvast & Partner, Privacy Advies- en Onderzoeksbureau Vooral werkzaam in de financiële sector Vaste adviseur Verbond van Verzekeraars

Download Presentation

Schade-expertisebureaus en de Wet bescherming persoonsgegevens

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Schade expertisebureaus en de wet bescherming persoonsgegevens l.jpg

Schade-expertisebureausen de Wet bescherming persoonsgegevens

Maarssen

dr. Jan Holvast

10 mei 2006


Even voorstellen l.jpg

Even voorstellen

  • Jan Holvast

  • Holvast & Partner, Privacy Advies- en Onderzoeksbureau

  • Vooral werkzaam in de financiële sector

  • Vaste adviseur Verbond van Verzekeraars

  • Vele andere instanties: NVB, BKR, Experian, Overheid


Inhoud presentatie l.jpg

Inhoud presentatie

  • Aanleiding discussie

  • Consequenties Expertisebureaus

  • Strafrechtelijke gegevens

  • Oplossingen

  • Overige verplichtingen

  • Vragen/opmerkingen


Aanleiding l.jpg

Aanleiding

  • Op 1 september 2001 is WBP in werking getreden

  • Gedragscode Financiële Instellingen

  • Protocol Waarschuwingsregister

  • Code Persoonlijk Onderzoek

  • Ook vragen over opdrachtnemers: tussenpersonen, onderzoeksbureaus, schade-expertisebureaus


Wet bescherming persoonsgegevens l.jpg

Wet bescherming persoonsgegevens

  • Verantwoordelijke: stelt doel en middelen van de verwerking vast

  • Bewerker: voert zaken in opdracht uit, zonder eigen initiatief

  • Ontvanger

  • Betrokkene


Discussiepunt l.jpg

Discussiepunt

  • Zijn expertisebureaus verantwoordelijke of bewerker?

  • Theorie: bewerker

  • Praktijk: verantwoordelijke, dus voldoen aan alle onderdelen van de WBP

  • Maar wat als er vermoedens van fraude zijn?


Vermoedens van fraude l.jpg

Vermoedens van fraude

  • Valt onder regime van strafrechtelijke gegevens

  • Mogen ten behoeve van derden niet verwerkt worden, tenzij:

    • men over een vergunning beschikt op grond van Wpbr (recherchebureaus)

    • men ontheffing krijgt van het College bescherming persoonsgegevens


Ontheffing cbp l.jpg

Ontheffing CBP

  • Voorafgaand onderzoek (max. 4 weken)

  • Eventueel nader onderzoek (max. 13 weken)

  • Regels vastleggen in een Protocol

  • Verklaring van rechtmatigheid


College bescherming persoonsgegevens l.jpg

College bescherming persoonsgegevens

  • Vooroverleg gevoerd om ontheffing te krijgen.

  • Mogelijk, indien:

    • protocol wordt opgesteld

    • bij een bedrijf nader onderzoek wordt gedaan

    • goedgekeurd (verklaring van rechtmatigheid) dan anderen akkoord wanneer zij op dezelfde wijze werken


Verklaring van rechtmatigheid l.jpg

Verklaring van rechtmatigheid

  • Voorafgaand onderzoek aangevraagd

  • Onderzoek bij Van Ameyde Interschade

  • Melding in Staatscourant

  • Protocol opgesteld

  • Onderscheid tussen:

    • Categorie I: omvang schade

    • Categorie II: oorzaak schade


Categorie i en ii l.jpg

Categorie I en II

  • Categorie I:

    • alleen omvang schade

    • bij vermoeden van fraude: overdracht aan opdrachtgever

  • Categorie II:

    • ook oorzaak schade

    • toedrachtonderzoek alleen met vergunning Wpbr


Wat moet er gebeuren i l.jpg

Wat moet er gebeuren (I)?

  • Melding downloaden: www.cbpweb.nl

  • Linker Menu:

    • Wetten en zelfregulering

    • Wetten

    • Wet bescherming persoonsgegevens

    • WBP-meldingsprogramma

    • Melden en Vrijstelling, onder 3: download

    • Meldingsprogramma (volg instructie)


Wat moet er gebeuren ii l.jpg

Wat moet er gebeuren (II)?

  • Indien geen vergunning Wpbr: bij vraag 8: voorafgaand onderzoek

  • Formuleringen overnemen uit model melding

  • Aanbiedingsbrief meesturen waarin wordt aangegeven dat men Protocol ondertekent

  • Vergeet authenticatieformulier niet


Verdere verplichtingen l.jpg

Verdere verplichtingen

  • Zorgplicht: openheid en behoorlijkheid

  • Verdere verstrekking: alleen verenigbaar met het doel

  • Informatieplicht, tenzij de verzekeraar dit heeft gedaan

  • Inzage- en correctierecht betrokkenen

  • Beveiligingsplicht


Vragen opmerkingen l.jpg

Vragen?Opmerkingen?


  • Login