Physics review
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 30

Physics Review PowerPoint PPT Presentation


  • 52 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Physics Review. Physics Practice Problems Key. Question #1:. You walk 100 meters in 15 seconds. What was your average speed in meters per second?. Answer #1:. s = d/t s =100m/15s s =6.67 m/s. Question #2:.

Download Presentation

Physics Review

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Physics review

Physics Review

Physics Practice Problems Key


Question 1

Question #1:

You walk 100 meters in 15 seconds. What was your average speed in meters per second?


Answer 1

Answer #1:

s=d/t

s=100m/15s

s=6.67 m/s


Question 2

Question #2:

You travel by car from Mundelein to Glenview, Illinois. You travel the 22 miles in 32 minutes. What was your average speed in miles per minute?


Answer 2

Answer #2:

s=d/t

s=22 mi/32min

s=0.69 mi/min


Question 3

Question #3:

You are riding your bicycle in a straight line at a constant speed of 12 km/h. Did acceleration occur? Please answer in a complete sentence.


Answer 3

Answer#3:

No. Acceleration did not occur because the bicycle did not change speed or direction.


Question 4

Question #4:

You are riding your bicycle at a constant speed of 15 km/h around an oval track. Did acceleration occur? Please answer in a complete sentence.


Answer 4

Answer #4

Yes. Acceleration did occur because the bicycle changed direction.


Question 5

Question #5:

A weightlifter completes a benchpress of 300 N. She moves the weight 0.54 m. Calculate the work the weightlifter completed.


Answer 5

Answer #5:

W=Fd

W=300N0.54m

W=162J


Question 6

Question #6:

A tractor pulls a 5000N force a distance of 2 m. Calculate the work the tractor did.


Answer 6

Answer #6:

W=Fd

W=5000N2m

W=10,000J


Physics review1

Physics Review

Physics Unit Review Key


Question 11

Question #1:

What is force? List the types of forces acting on objects.


Answer 11

Answer #1:

Force is any push or pull on an object. Common forces include applied, friction, air resistance, gravity, and normal.


Question 21

Question #2:

What is work? How do we measure work?


Answer 21

Answer #2:

Work is a transfer of energy. Work is measured in Joules (J).


Question 31

Question #3:

What objects make work “easier”?


Answer 31

Answer #3:

Simple machines make work easier.


Question 41

Question #4:

Give examples of the following simple machines: inclined plane, screw, wedge, and lever.


Answer 41

Answer #4:

Inclined plane: Ramp

Screw: screw, bolt

Wedge: Axe

Lever: teeter-totter, claw end of hammer


Question 51

Question #5:

Explain Newton’s Laws of Motion.


Answer 51

Answer #5:

1st: Inertia; an object at rest will stay at rest or an object in motion will stay in motion unless acted on by an outside force.

2nd: F=ma; to move a mass you need a force. The bigger the mass is the more force force one needs to apply.

3rd: Action/Reaction; for every action there is an equal, but opposite reaction.


Question 61

Question #6:

What is the difference between speed and velocity?


Answer 61

Answer #6:

Both speed and velocity are rates of distance per unit of time, however, velocity also indicates a direction.


Question 7

Question #7:

What is acceleration?


Answer 7

Answer #7:

Acceleration is any change in the speed or direction of an object.


Question 8

Question #8:

Write down formulas used in this unit.


Answer 8

Answer #8:

Speeds=d/t

Momentump=mv

WorkW=Fd

ForceF=ma

DensityD=m/v

Volume: Amount of space an object takes up.

Surface area: The sum of all areas on a surface.


  • Login