CHAPTER 13
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 14

Industrial Relations in India PowerPoint PPT Presentation


  • 114 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

CHAPTER 13. Industrial Relations in India. ESSAY TYPE QUESTIONS. 1. What do you understand by Industrial Relations? 2. Discuss some of the major concerns of the government in the industrial relation situation in India. 3. What are some of the major concerns of the unions?

Download Presentation

Industrial Relations in India

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Industrial relations in india

CHAPTER 13

Industrial Relations in India


Industrial relations in india

ESSAY TYPE QUESTIONS

1. What do you understand by Industrial Relations?

2. Discuss some of the major concerns of the government in the industrial

relation situation in India.

3. What are some of the major concerns of the unions?

4. What are the major concerns of the management?

5. Why do we have a multiple union situation in India?


Industrial relations in india

6. What are the objectives of Trade Unions in India?

7. Discuss some of the amendments of the Industrial relations bill?

8. What are the advantages of recognizing a union for collective bargaining?

9. What is management’s militancy? How does it effect union-management relations.

10. What are the disadvantages of multiple unionism?


Industrial relations in india

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

1. All India Trade Union Congress(AITUC) was established in :

a.1920.

b.1921.

c.1922.

d.1923.

2. Which of the following did not lead to government interference in Industrial relations?

a.government became the largest employer.

b.India had won freedom.

c.ILO insisted the govt. play an active role.

d.Inspiration by Gandhiji’s philososphy of trusteeship.


Industrial relations in india

3. Which article guarantees equal pay for equal work?

a.Article 24.

b.Article 14.

c.Article 15.

d.Article 39.

4. Which article has no relevance to the industrial relations scenario in India?

a.Article 14.

b.Article 20.

c.Article 15.

d.Article 16.


Industrial relations in india

5. The Industrial dispute Act, 1947 makes provision for:

a.Conciliation.

b.Arbitration.

c.Adjudication.

d.All the above.

6 ESMA stands for:

a.Essential Services Maintenance Act.

b.Engineering Services Maintenance Act.

c.Economic Services Maintenance Act.

d.Effective Services Maintenance Act


Industrial relations in india

7.Which article guarantees appeal against labour court to high court?

a.Article 226,136.

b.Article 226,134.

c.Article 224,136.

d.Article 224,134.

8.Which of the following is not a major concern of the union?

a.Management’s militancy.

b.Protection of economic interests.

c.Membership and resources.

d.Union Recognition.


Industrial relations in india

9. Which of the following is a major concern of the government?

a.Application of minimum.

b.Protection of economic interests.

c.Membership and resources.

d.Union Recognition.

10.The Hind mazdoor Sabha is affiliated to:

a.Communist Party.

b.Communist Party(Marxist).

c.Socialist Party.

d.Jan Sangh.


Industrial relations in india

11.Under which act was the minimum number of people to get registered for trade union raised to 10?

a.Trade Union(amendment) Act ,1982.

b.Trade Union Act,1926.

c.Industrial Disputes Act,1947.

d.None of the above.

12.Which of the following is affiliated to the Congress party?

a.AITUC.

b.INTUC.

c.BMS.

d.HMS.


Industrial relations in india

13.Which is the largest central organization?

a.AITUC.

b.INTUC.

c.BMS.

d.HMS.

14.What ha led to the growing multiplicity of Trade unions in India?

a.The Trade Union Act,1926.

b.Trade Union(amendment) Act ,1982.

c.Industrial Disputes Act,1947.

d.None of the above.


Industrial relations in india

15.What is the Rule of two?

a.Two people go to meet the management.

b.Every trade union has two leaders.

c.a single leader avoids meeting the management.

d.None of the above.

16.The Industrial Dispute Act,1947 provides for a third party through the process of:

a.Conciliation.

b.Arbitration.

c.Adjudication.

d.All the above.


Industrial relations in india

17.Which of the following is most time consuming and expensive?

a.Conciliation.

b.Arbitration.

c.Adjudication.

d.Collective Bargaining.

18.Which of the following is not the existing provision of Trade Union Act 1920.

a.50% office bearers from within

b.membership fee 25 paisa.

c.Deregistration on malpractice

d.none of the above


Industrial relations in india

19.Which of the following aims to establish ultimately the Bhartiya order of society?

a.AITUC.

b.INTUC.

c.HMS.

d.BMS.

20. CITU stands for :

a.Centre for Indian Trade Union Congress.

b.Coalition for Indian Trade Union Congress.

c.Control for Indian Trade Union Congress.

d.Centre for International Trade Uniion Congress.


Industrial relations in india

Answer’s to MCQs

1) a

2) b

3) d

4) b

5) d

6) a

7) a

8) d

9) a

10) c

11) a

12) b

13) b

14) a

15) c

16) d

17) c

18) d

19) d

20) a


  • Login