Piemonte - PowerPoint PPT Presentation

Piemonte
Download
1 / 11

 • 98 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Piemonte . en av verdens mest spennende vinregioner og et gastronomisk sentrum i Italia. Piemonte

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

Piemonte

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Piemonte

Piemonte

en av verdens mest spennende vinregioner og et gastronomisk sentrum i Italia


Piemonte

 • Piemonte

 • Regionen ved «fjellets fot» omfatter 7 DOCG-viner. Mange holder den for å være Italias fremste sammen med Toscana og muligens Veneto. Druene vokser i skråningene opp mot Alpene. Storbyen Torino, med bl.a. sin store vermut-produksjon, ligger i distriktets utkant. Vinene har ofte navn etter druene de er laget av, ofte kombinert med navnet på landsbyen de kommer fra. Området har karakteristisk innlandsklima med lang modningssesong preget av mye høsttåke, som på italiensk kalles «nebbia», og som har gitt navn til områdets mest berømte rødvinsdrue, Nebbiolo. Piemonte er først og fremst et rødvinsdistrikt. Årlig samlet produksjon er på rundt 3 millioner hl.


Piemonte

 • Byen Alba har nær tilknytning til de to deldistrikteneRoero og Langhe. Her dyrkes druene Nebbiolo, ofte omtalt som Italias beste, preget av smaksrikdom (svisker, sjokolade, lakris, tobakk, tjære og roser) mye garvestoff og høy friskhet, Barbera, som er enklere med mindre garvestoff og mer syre, Dolcetto med beskjedent syreinnhold og lite garvestoff, Grignolino med mye garvestoff og milde Freisa.


Piemonte

 • Nebbiolo – gir normalt relativt lyse rødviner.

 • Smaker meget  variert. Kirsebær, plommer, fioler, tørkede roseblader, lakris, tjære, trøfler, og lær. Relativt kraftig på smak, med både høy syre og markant tanninstruktur.   


Piemonte

 • Barbera – rik på fargestoffer.

 • Smaker av kirsebær, moreller, jord. Høyt syreinnhold, markant lavt tannininnhold .

 • Dolcetto – gir mørke viner, ofte med toner av blått.

 • Meget fruktig med preg av mørke bær, røde bær, kirsebær, solbær, og bitre innslag i finish. Lette til middels fyldige viner, ukompliserte og forfriskende   


Piemonte

 • I Langhe befinner de to toppdistriktene Barolo og Barbaresco seg. Den tanninrike Barolo er muligens Italias høyest anerkjente vin. Den må minst være lagret i tre år, hvorav to på fat. Barbaresco-vinene er oftest noe lettere, men kan også være svært kraftige. Lagringskravet er to år, hvorav et på fat. Begge disse DOCGene er laget av kun Nebbiolo.


Piemonte

 • Andre kjente viner fra Alba-området har normalt Alba pluss et druenavn i navnene sine (Nebbiolo, Barbera, Dolcetto m.fl.). Byen Asti er en annen av hjørnesteinene i Piemonte. Herfra kommer bl.a. DOCGeneAsti (AstiSpumante) eller Moscatod’Asti og Brachettod’Acqui. AstiSpumante, som er laget av muskatelldruer, har oppnådd stor suksess. Vinen har normalt rundt 7 prosent alkoholinnhold, høy restsødme og flott friskhet. Den er en utmerket dessertvin. Den alkoholsvakere varianten Moscato har ikke oppnådd samme utbredelse. Brachettod’Acqui er også musserende, men rød - eller lyserød.


Piemonte

 • Ikke langt fra Asti ligger byen Gavi hvor Piemontes beste hvitvin, med samme navn, lages av Cortese-druer. Den har også oppnådd DOCG. Vinen er frisk og syrlig med fast struktur.

 • I det nordlige Piemonte lages også utmerket Nebbiolo-vin med DOCG, Ghemme og Gattinara. Herfra kommer også rosévinen Il Mimo som oppnådde høy anerkjennelse her i landet for noen år siden. Foruten de 7 DOCG-vinene har Piemonte mer enn 40 DOCer. Kvaliteten er gjennomgående høy, men oversikten kan være vanskelig å få fatt på. Det er grunn til å merke seg viner fra ulike steder med Barbera-betegnelse. Disse kan være lettere å forstå, og har økt kraftig i anerkjennelse de siste årene.


Piemonte

 • Barolo – er navnet på både by og den omkringliggende kommunen.

 • Barolo er også navnet på Italias absolutt beste og mest berømte viner. Barolo var blant de første som fikk DOC status i 1966 og DOCG status i 1980. Produksjonsområdene ligger sydvest for byen Alba. Barolodistriktet omfatter helt eller delvis 11 kommuner, hvorav 5 er blant de viktigste: Barolo, La Morra, CastiglioneFalletto, Monforted’Alba og Serrulungad’Alba. Årlig produksjon:6.5 mill. flasker.


Piemonte

 • Det raser en diskusjon i Italia om modernisme kontra tradisjonalisme innen vinfremstilling.

 • Tradisjonalistene ønsker å bevare gamle tradisjoner hvor resepter og gamle hemmeligheter har gått i arv fra far til sønn i årtider. De mener at altfor moderne metoder bare har internasjonalisert mange viners uttrykk til skade for terroirkarrakteren .

 • Modernismen ble tvunget frem da viner begynte å selge dårlig. De måtte tenke etterspørsel og hva kundene ville ha. Renato Ratti var den første til å forstå at det måtte store endringer til for at han skulle få solgt sin Barolo til en anstendig pris. Barrique lagring ble tatt i bruk for å imøtekomme internasjonal smak. Vinene ble mildere og fruktigere med mindre tanniner og syre.


 • Login