A pap rgy rt s technol gi ja
Download
1 / 46

A papírgyártás technológiája - PowerPoint PPT Presentation


 • 126 Views
 • Uploaded on

A papírgyártás technológiája. Mi a papír?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' A papírgyártás technológiája' - armani


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Mi a pap r
Mi a papír?

A papír növényi rostok mechanikai és kémiai feldolgozásával készített vékony, hajlékony, de ugyanakkor viszonylag nagy szilárdságú lap. Használati tulajdonságait meghatározzák a felhasznált növényi anyag tulajdonságai, a rostok mechanikai és kémiai átalakításának módja, valamint a gyártás során hozzáadott egyéb anyagok.


Felhaszn lt csomagol anyagok

Papír

Műanyag

Fém

Üveg

Fa

Textil

Felhasznált csomagolóanyagok


A pap r t rt nete
A papír története

Időszámításunk előtt a szövegek kő,- agyag- és viasztáblákra íródtak.


Később az egyiptomiak feltalálták a papiruszt.

(nílusi sásfajtából készítették oly módon, hogy a rostokat keresztben egymásra helyezték, majd víz és ütögetés segítségével egybedolgozták, majd kiszárították, az egyes darabokat összeragasztották és göngyölítették).

A papirusz egészen a IX. századig használatban maradt.A papírgyártás történetében a papiruszt a pergamen váltotta a Kr.e.II. században.

Ez állati bőrből, vegyszeres kezeléssel készült.


A váltotta a Kr.e.II. században.pergamen szó maga (a középkori latinságban pergamenum), Pergamon városáról kapta a nevét. A városállam királya, Eumenész találta fel, legalábbis Plinius szerint, a Kr. e. 2. században a pergament, egy kereskedelmi blokád után bekövetkezett papiruszhiány következtében.

A pergamen rendkívül tartós anyag, sokkal inkább, mint például a bõr. Ideális körülmények között akár évezredekig is megmarad. A jó pergamen lágy, vékony, bársonyos tapintású és könnyen hajtogatható.


A papír kínai találmány: a 2. sz. körül fedezték fel, és ezer éven át lassan jutott el az arab világon keresztül Nyugatra. A kínaiak által készített papír textilhulladékok rothasztásával, szárításával és porrá őrlésével készült oly módon, hogy a porból víz hozzáadásával pépet kevertek, amelyből apró lyukacsos háló segítségével vékony réteget emeltek ki. Ezt a réteget megszárították és vékony keményítő bevonattal látták el, hogy csökkentsék a lap nedvszívását.

A kínai papír elterjedési útvonala


A 13. században már léteztek papírmalmok Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.

A XVlll. és XlX. század fordulóján a papírtermelés jelentősen megnövekedett. A papírmasszát már nem kéziszitával merítették, hanem önműködően ömlött a mozgószitaszalagra.

Papírmalom(korabeli német metszet)


A Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.papír olcsó alapanyagnak számított.

A nyomtatás feltalálása az 1450-es években aztán végleg eldöntötte a harcot a két alapanyag között: a század végére a papír már annyival olcsóbb volt a pergamennél, hogy már csak a legkülönlegesebb és legdrágább kódexeket készítették pergamenre.


Vil g 325 milli tonna 2003
Σ Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.világ = 325 millió tonna /2003


Pap r felhaszn l s ter letei
Papír felhasználás területei Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.


Pap rgy rt s nyersanyagai
Papírgyártás nyersanyagai Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.

 • Fa

 • Egynyári növények

 • Egyéb növények

 • Műszál

 • Szekunder ny.a. hulladékpapír, rongy

  + Segédanyagok

  technológiai

  kész termék tulajdonságai


Fa facsiszolat cellul z
Fa Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.→ Facsiszolat Cellulóz


Ha a fát mechanikai úton-csiszolással elemi rostjaira bontjuk, akkor facsiszolatot kapunk. Az így nyert rostok rövidek és roncsoltak, ezért a facsiszolatot olyan papír előállítására használják, amelyektől szilárdságot és időállóságot nem kívánnak. (újság)


Csiszolókő bontjuk, akkor Kvarc-cement

Kerámia


(C bontjuk, akkor 6H10O5)n – a b-glükózpolimere

Mi a cellulóz? – E460


A félcellulóz készítésekor az aprított faanyagot lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

A tiszta cellulóz készítésekor a lignin- és hemicellulóz tartalmat teljesen kivonják. A kioldást savas illetve lúgos főzéssel végzik. Az ilyen alapanyagból készített papír fehér és sima lesz.

Cellulóz- a növényi sejtfal fő alkotója (szénhidrát).

Hemicellulózok- A sejtfal további alkotója. A sejtek közötti ragasztóanyag feladatát látja el.

Lignin- a fa öregedése során a cellulózváz üregeibe rakódik le és merevíti a sejtfalat (bonyolult összetételű szerves anyag).


Cellul z
cellulóz lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)


Pap r hullad k
Papír hulladék lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

→ válogatás

Csak mechanikai tisztítás

Mechanikai tisztítás + deinking (színtelenítés)


 • H lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)ulladék papír újrahasznosítás

 • Nem teljes értékű másodlagos nyersanyag

  • Rostok töredezése

  • Nyomdafesték

  • Töltőanyagok, szennyezések


Pap ripari adal kanyagok
Papíripari adalékanyagok lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

 • Feladatuk: A felhasználási terület igényeinek megfelelő tulajdonságok kialakítása.

 • Töltőanyagok- kaolin, CaCO3, talkum, CaSO4, BaSO4 , stb. beépülnek a cellulózrostok közé. Tömítik, simává teszik a papírt. Növelik a papír tömegét. Mivel fehér színű vegyületek, szebbé teszik a papírt. A papír ¼-t is alkothatják.

 • Enyvező anyagok- fenyőgyanta, műgyanták, vízüveg stb. a rostok összekötésével növelik a papír szilárdságát és csökkentik a nedvszívó képességét.

 • Festékporok- a féltermék pépes anyagába keverik színes papírok előállítása céljából.


A pap rgy rt s folyamata
A papírgyártás folyamata lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

A papírgyártás első lépése a nyersanyagok előkészítése (különféle szárazanyagok rostosítása).

Második lépés a pépkészítés, melynek során a rostokat elemi rostokra bontják és őrléssel alkalmassá teszik a papírlap előállítására. Cél a csomómentes pép előállítása.

Harmadik lépés a papír enyvezése és töltése. Az eljárás során a cellulózrostok közötti részt különféle anyagokkal kitöltik, majd enyvezik, hogy hogy javuljon az írási képesség illetve apapír ellenálló legyen a radírozással szemben.

A színezés történhet a kész papír festésével vagy a pép színezésével.


A kívánt papír beállítása lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

pépesítés

finomítás


A negyedik lépésben megtörténik a papírlapok képzése. lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

A papírlapot nagyteljesítményű, folyamatos üzemű, síkszitás papírgyártó géppel végzik.

Ennek elülső részén, az ún. szitaszakaszon, a hígan folyó papírpép elterül és a benne lévő víz a szita rázó mozgása miatt átfolyik a szitán, egyúttal a pépben lévő rostok is egyenletesebben terülnek szét.

A sajtolószakaszon nyomóhengerek préselik ki a maradék vizet.

Az utolsó szakaszon, a szárítószakaszon gőzfűtésű hengerek víztelenítik és simítják a papírt, melynek következtében sima, fényes felületűvé válik.

Az eljárás végén a kész papírt lehűtik, majd feltekercselik.


szárítószakasz lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

szitaszakasz

sajtolószakasz

simítószakasz


 • Szitaszakasz lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

 • Présszakasz

 • Szárítószakasz


S zennyez s
S lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)zennyezés

Légszennyezés:

kéntartalmú vegyületek:

kénhidrogén, merkaptán,szulfid, diszulfid: 0,3-3 kg/t papír

Por: 75-150 kg/t

SOx: 0,5-30 kg/t

NOx: 1-3 kg/t

VOC: 10-15 kg/t (Volatile Organic Compounds: illó szerves vegyületek)

Vízszennyezés: 20-300 m3/t

BOI: 10-40-360 kg/t, KOI: 20-200-500 kg/t

Lebegő: 10-50 kg/t

Egyéb:AOX, dioxin, PAH :0-4 kg/t

(adszorbeálható szerves halogének) (policiklusos aromás szénhidrogének)

Szilárd: 50-150 kg/t


Az ún. miniszterpapír. Levélpapírként és okiratpapírként is használják. Rongypépből készül. Gyakran tejből nyert kazeinnal itatják át.


Újságpapír. Kémiailag kezelt, rossz minőségű fapépből állítják elő. Néhány nap alatt bebarnul.


Selyempapír. Lapos, lazán kötődő rostok alkotják. Növényi gyantával kezelt fapépből készül, és jól magába szívja a nedvességet.


 • A többrétegű italoskarton hasznosítása Növényi gyantával kezelt fapépből készül, és jól magába szívja a nedvességet.

 • A többrétegű italoskarton dobozok kétféle kivitelben készülhetnek:

  • aszeptikus (75% papír, 20% PE, 5% Al)

  • nem aszeptikus (91% papír, 9% PE)

A karton biztosítja a szilárdságot (2), a polietilén-rétegek pedig a nedvességtől óv, illetve elválasztja az élelmiszert a kartontól, így az nem ázik át (1,3,5,6). Az alumínium pedig megóvja a terméket az oxigéntől, és a kórokozók sem jutnak át rajta.


Vizsgak rd sek
Vizsgakérdések Növényi gyantával kezelt fapépből készül, és jól magába szívja a nedvességet.

 • Mi a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin?

 • A cellulózgyártás és környezeti hatásai, melyek a legfontosabb szennyező anyagok?

 • Pépesítés, finomítás, papírképzés: műveletei, környezet szennyező hatásai.

 • Hogyan hasznosítható a hulladékpapír, és az italcsomagolásra használatos kartondoboz?