Prof.Ass.Dr.Agim
Download
1 / 35

Slid e 1 - Agim Binaj - PowerPoint PPT Presentation


  • 853 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

Slid e 1 - Agim Binaj

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Prof.Ass.Dr.AgimBinaj

LEKSION-13t

ASPEKTI JURIDIK I KONTABILITETIT TE SHOQERIVE NE LIKUJDIM NGA PRISHJA APO FALIMENTIMI.


shtja I Shkaqet e prishjes apo falimentimit t shoqris

shtja II Kuadri Ligjor i Likujdimit

shtja III Koncepti i mass s falimentimit, shpenzimeve dhe llogaritja e pretendimeve

shtja IV Likujdimiipasurisdheveprimetkontabl


N dispozitat e parashikuara n Ligjin Pr Shoqrit Tregtare si dhe n ato t Ligjit Nr. 8901 date 23.05.2002 Pr Falimentimin jan prcaktuar hollsisht, rastet, rregullat dhe proedurat e nevojshme pr tu zbatuar, pr likujdimin e shoqrive tregtare q bhen objekt i ngjarjeve t falimentimit apo prishjes e shkrirjes s tyre. Sipas prcaktimeve t ktyre dispozitave del se:

Likujdimi sht trsia e operacioneve t cilat pas shpalljes s prishjes ose falimentimit t nj shoqrie, kan pr objekt realizimin e elementeve t aktiveve dhe pagimin e kreditorve me qllim q t proedohet:


N ndarjen midis ortakve t aktivit neto t mbetur t shoqris tregtare

Me derdhjen n buxhet t aktiveve t mbetura t ndrmarrjes shtetrore

Sipas Nenit 2 t ligjit t msiprm Pr Falimentimin, Proedura e falimentimit ka si qllim t shlyej, n mnyr kolektive, detyrimet e debitorit (debitor shoqria q falimenton, shnimi yn) nprmjet likujdimit t t gjitha pasurive t tij dhe shprndarjes s t ardhurave, ose n rastin e nj plani riorganizimi, nprmjet arritjes s nj marrveshje tjetr, me synim kryesor ruajtjen e veprimtaris s tij.


shtja I Shkaqet e prishjes apo falimentimit t shoqris

Disa shkaqe jan t prbashkta pr t gjitha shoqrit:

Arritja e prfundimit t afatit t funksionimit t parashikuar n statut dhe kontratn e themelimit;

Realizimi i qllimit ose shuarja e objektit t shoqris;

Vendim i ortakve ( i marr n konditat e parashikuara nga modifikimi i statutit);

Vendim juridik sipas krkess s ortakve ( kur t gjitha pjest jan grumbulluar n nj dor ose pr motive t arsyeshme t tilla q, konfliktet midis ortakve ojn n paralizimin e funksionit t shoqris, etj.).


T tjera shkaqe q i interesojn vetm shoqrive me aksione:

Vendim juridik pas krkess s t gjith t t interesuarve, kur kapitali bhet m i vogl se minimumi legal, dhe pr shoqrit anonime kur numri i ortakve bhet m i vogl se shtat.

Vendimi i ortakve ( i marr nn konditat e modifikimit t statusit), brenda 4 muajve t miratimit t llogarive, kur nga fakti i humbjeve t vazhdueshme n dokumentet kontabl, shoqria gjendet n kushtet q, kapitalet e veta bhen m t vogla se gjysma e kapitalit t nnshkruar (humbjes m t madhe se gjysma e kapitalit t nnshkruar).

Shkaqe t tjera sipas nenit 13 t Ligjit Pr Falimentimin:

Gjendja e paaftsis paguese t shoqris, kur ajo nuk paguan dot detyrimet n datn e maturimit.

Mbingarkesa me borxhe e shoqris kur vrtetohet se pasurit e saj nuk mbulojn nevojat dhe pas vlersimit t tyre konstatohet pamundsia e vazhdimsis s veprimtaris.


Hapja e proedurs s falimentimit bhet vetm me krkesn e kreditorve ose t vet debitorit. Ajo hapet pr pasurit e do personi, fizik, juridik dhe shoqrit e thjeshta. N rastin e personit juridik, proedura mund t hapet dhe me krkesn e organeve tatimore, kur rezulton nj bilanc me humbje Kapitali(Ndryshimi i bere tani se fundi) pr tre vjet radhazi.

Realizimi i proedurs s falimentimit bhet nga gjykata e rrethit, seksioni tregtar i saj. Shqyrtimi i shtjeve dhe marrja e vendimeve lidhur me t, bhet nga nj gjyqtar i vetm.


shtja II Kuadri Ligjor i Likujdimit

Operacionet e likujdimit nuk kryhen nga organet drejtuese t shoqris, administratort e saj. Ato kryhen nga nj likuidator falimenti.

Emrimi i likuidatorit ose Administratorit. Ai emrohet :

- Nga ortakt, n konditat q varen nga tipi i shoqris: sh.a, sh.p.k, komandite, kolektive etj. Pra vnia n likujdim e shoqris rezulton nga nj vendim i asambles s prgjithshme pr prishje t shoqris. Shoqria vazhdon t egzistoj, veprimtaria e saj sht e kufizuar n masn q lidhet me likujdimin, por nuk mund t rnis veprimtari t reja.

- Nga gjykata, me emrim e vendim t saj, n rastin e nj proedure falimentimi sipas nenit 43 t ligjit, qoft i emruar nga kreditort dhe i pranuar nga gjykata.


Administratori i falimentimit mund t jet i prkohshm, ose i ardhshm i shoqris. Ai ka pr detyr, q deri n hapjen e proedurs s falimentimit:

T verifikoj nse sht real shkaku pr hapjen e proedurs s falimentimit;

T verifikoj nse pasurit e debitorit mbulojn shpenzimet e proedurs s falimentimit;

T verifikoj nse sht e nevojshme t merren masa pr sigurimin e pasuris;

T verifikoj nse sht mundsia pr vazhdimin e veprimtaris nga debitori.

Pas hapjes s Proedurs s Falimentimit administratori ka detyr:

- N ushtrimin e detyrave t tregoj kujdes dhe t veproj si

nj administrator i ndrgjegjshm dhe i zellshm.

- sht prgjegjs pr dmet q u shkaktohen

pjesmarrsve n proedurn e falimentimit n rast se ai

me dashje shkel ose nuk prmbush detyrat q i ngarkohen nga

ligji.

- Nse pr nevojat e puns i duhet t angazhoj punonjsit e

mparshm t debitorit n pozicionet e tyre t mparshme t

puns, ai nuk mban prgjegjsi pr pakujdesin e tyre, por

prgjigjet vetm pr mbikqyrjen e tyre.


Vendimi per fillimin e proedurs t falimentimit publikohet.

1. N kt vendim prcaktohen t dhnat q identifikojn shoqrin, orn e sakt t hapjes s proedurs, emrin e administratorit t falimentimit, etj.

2. N vendim u krkohet t njoftojn menjher administratorin pr pretendimet dhe t drejtat q ata kan mbi pasurit e debitorit, data e mbledhjes s kreditorve pr verifikim etj.

3. Kopje t vendimit drgohen n Regjistrin Tregtar dhe n Regjistrin e Pasurive t Paluajtshme, pr t br shnimet prkatse mbi pasurit ku shoqria sht pronare dhe mbi t drejtat e tjera t regjistruara n emr t saj.

Rregullat kryesore t prbashkta

1. Ndalimi pr t emruar likujdues/administrator persona t cilve u sht ndaluar ushtrimi i funksioneve t drejtimit n shoqrit tregtare.

2. Prgjegjsia civile dhe penale e likujduesit/administratorit pr gabime t lejuara ose faje t kryera n ushtrimin e funksioneve t tij.

3. Publikimi i aktit t emrimit t likujduesit/administratorit.

4. Ndalimi i transferimit t aktivit, trsisht apo pjesrisht tek likujduesi/administratori, punonjsit e tij, t afrmit e tij.

5. Thirrja e detyrueshme e ortakve pr t vendosur mbi llogarit prfundimtare dhe pr t konstatuar mbylljen e likujdimit.

6. Publikimi i njoftimit t mbylljes s likujdimit, ose proedurs s falimentimit.


Rregulla t posame:

1. Pushimi i funksioneve t organeve t drejtimit dhe emrimi i administratorit likuidatorit.

2. Roli i likujduesit/administratorit sht t prfaqsoj shoqrin, t mbikqyr ruajtjen e aktivit, t proedoj n likujdim pr realizimin e aktivit dhe pagimin e pasivit. Ai mund t vazhdoj shfrytzimin e shoqris kur sht i autorizuar pr nj gj t till.

3. EKA dhe Kshilli Mbikqyrs nqs ka, vazhdojn t ushtrojn funksionet e tyre. N munges t EKA mund t emrohen kontrollor t likujdimit misioni it cilve caktohet n aktin e emrimit.

4. Mbledhja e asambles s ortakve n hapjen e likujdimit, brenda 6 muajve nga emrimi i likuidatorit. N asamblen vjetore sht e detyrueshme n rast t zhvillimit t shfrytzimit. N fund ortakt dhe komiteti i kreditorve mblidhen pr t miratuar mbylljen e likujdimit.


shtja III Koncepti i mass s falimentimit, shpenzimeve dhe llogaritja e pretendimeve

Proedura e falimentimit zbatohet mbi masn e falimentimit, q prfshin t gjith pasurin dhe t drejtat e debitorit n datn e hapjes s saj dhe pasurin q ai fiton gjat zbatimit t ksaj proedure.

Prfshihen n masn e falimentimit dhe pasurit ndaj t cilve ka pretendime e t drejta veimi, apo pasuri q jan vendosur barr sigurues mbi to, pretendime kto q mund t krkohen t zgjidhen jasht proedurs s falimentimit.

Shpenzimet e Proedurs s Falimentimit jan shpenzime gjyqsore, shpenzimet dhe shprblimi i administratorit t prkohshm dhe administratorit t falimentimit dhe antarve t komitetit t kreditorve.


Shpenzime t tjera administrative jan:

Shpenzimet q kryhen nga administratori gjat veprimtaris, administrimit, disponimit, shprndarjes s mass s falimentimit si qera, organizim ankandesh, honorare shrbime t tretsh, etj.

Shpenzimet q rrjedhin nga zbatimi i detyrimeve sipas kontratave, q synojn shtimin e mass s falimentit, ose q duhen paguar pas hapjes s proedurs.

Shpenzime e detyrime q vijn nga veprimtaria e administratorit t prkohshm, t miratuara nga seksioni tregtar i gjykats, etj.

Llogaritja e pretendimeve t kreditorve t falimentit, bhet si m

posht:

1. Detyrimet e pamaturuara, pr efekt t proedurs konsiderohen si t maturuara.

2. Pretendimet me kusht zgjidhs nuk quhen si t tilla meqnse kushti nuk mund t vrtetohet pr shkak t proedurs.

3. Pretendimet e kreditorit ndaj disa personave me prgjegjsi solidare mund t paraqiten pr shumn totale ndaj secilit person, deri n plotsimin e pretendimit t tij n shumn prkatse.

4. Pretendimet q nuk jan shprehur n monedh paraqiten n nj shum e cila vlersohet n lek me kursin zyrtar t kmbimit n vendin e pagess n datn e hapjes s proedurs.

5. Pretendimet pr pagesa t prsritura n shuma dhe periudha t caktuara llogariten pr shumn e papaguar, t paksuar me interesat nse ishin t prfshira n kontrat.


1. Aspektet tatimore t likujdimit

Pr detyrimet tatimore q rrjedhin nga operacionet e likujdimit dhe kur sht rasti t shfrytzimit t shoqris likujduesi duhet t veproj n pajtim me dispozitat ligjore e nnligjore n fuqi pr llojet prkatse t tatimeve dhe taksave.

2. Detyrimet kontabile

a) Me qllim q t sigurohet mbrojtja e interesave t kreditorve, pronarit apo ortakve dhe administratori/likujduesi sht i detyruar t organizoj, dokumentin dhe regjistrimin e efekteve t operacioneve t likujdimit si dhe t hartoj dokumentet prmbledhse prkatse (bilancin, llogarit e rezultatit, etj.). Kto dokumente i nnshtrohen, nse sht rasti i kontrollit t EKA, ose t kontrollit t likujdimit.

b) N regjimin e likujdimit ligjor detyrimet kontabl t dalluara sipas fazave t ndryshme t likujdimit jan kto q vijojn:


Hapja e likujdimit

Inventari. Me emrimin e tij likujduesi/administratori harton detyrimisht nj inventar t vlerave aktive dhe pasive t shoqris. Ai merr n dorzim me kt rast librat dhe dokumentat e shoqris.

Inventari kryhet n formn e zakonshme duke u nisur nga bilanci i llogarive t shoqris. Pas kryerjes s inventarit dhe regjistrimeve q rezultojn prej tij, hartohet bilanci i likujdimit i cili do t shrbej si piknisje pr operacionet e likujdimit.

Raporti pr likujdim

Pr shoqrit tregtare likujduesi/administratori sht i detyruar q brenda gjasht muajve nga emrimi i tij t thrras asamblen e ortakve. Ai i paraqet asambles nj raport mbi gjendjen aktive dhe pasive t nevojshme pr prfundimin e likujdimit.

Afati q i jepet likujduesit pr hapjen e likujdimit dhe raportin mund t zgjatet deri n 12 muaj me vendim t gjykats sipas krkesave t tij. (Pr hollsira t mtejshme shih Ligji pr Shoqrit Tregtare neni 285). Bilanci i likujdimit nuk i nnshtrohet miratimit t ortakve prve rastit kur ai prkon me mbylljen normale t ushtrimit.


Operacionet e likujdimit dhe llogarit vjetore

Operacionet e likujdimit kryhen shpesh n nj periudh kohe mjaft t gjat. sht kjo arsyeja q mandati i likujduesit sht fiksuar nga ligji pr tre vjet dhe me mundsin e nj riprtritjeje t justifikuar.

Likujduesi duhet t hartoj, brenda tre muajve nga mbyllja e do ushtrimi, llogarit vjetore n baz t inventarit q ai prgatit pr elementt e ndryshm t aktivit dhe pasivit q egzistojn n mbyllje t ushtrimit. Ai prgatit, gjithashtu, nj raport t shkruar me t cilin jep llogari pr operacionet e likujdimit gjat ushtrimit t mbyllur.

N llogarit vjetore vlersimet bhen me vlerat e likujdimit

Llogarit vjetore depozitohen, n formn dhe n afatet e zakonshme t parashikuara nga Ligji Nr. 9228, dat 28.04.2004 Pr Kontabilitetin. Prve ksaj likujduesi/administratori duhet t depozitoj n organet tatimore deklaratat tatimore n formn dhe afatet e zakonshme. Nse sht rasti llogarit vjetore kontrollohen dhe vrtetohen nga eksperti kontabl i autorizuar.


Vlersimi me vlerat likujdative

Me rastin e likujdimit t shoqris elementet aktive dhe pasive t pasuris s saj duhet t vlersohen sipas vlerave likujdative. (Neni 70 i Ligjit Pr Kontabilitetin). Kjo do t thot:

Elementet aktive t pashitshme q nuk mund t vihen n shitje, duhet t kalohen menjher si shpenzime, si humbje nga likujdimi. T tilla jan shumat e paamortizuara t shpenzimeve t nisjes dhe t zgjerimit, shpenzimet pr krkime t aplikuara dhe t zhvillimit, dhe do past tjetr i AAJOMATERIALE masn q vlerat e tyre nuk mund t rikuperohen. N rast se pr ndonj nga kto aktive ekziston nj premtim blerjeje, ather vlera e mundshme e shitjes mund t ruhet n bilancet e likujdimit. N vlersimin e ktyre aktiveve duhet pasur kujdes pr t mnjanuar do mbivlersim.

N shpenzime duhet t kalohen edhe shpenzimet e parapaguara si dhe shpenzimet pr tu shprndar n disa ushtrime q figurojn n llogarit rregulluese t bilancit.

Elementet e AAM vlersohen me mimet e mundshme t shitjes t prcaktuara n referenc me nj mim tregu, ose vlersohen nga ekspertt e kontributeve. Nse egziston nj premtim blerje ato vlersohen sipas vlers s premtuar. N do rast duhen marr n konsiderat dhe duhen llogaritur shpenzimet q do t duhet t prballohen pr realizimin e shitjeve t cilat duhen zbritur nga vlera e shitjes.


Titujt e pjesmarrjes vlersohen me vlerat e shitjes tregut, e cila mund t jet m e vogl se vlera e dobishmris.

Gjendjet e inventarit dhe t prodhimeve n proes vlersohen me vlern e shitjes neto, e cila shpesh sht m e vogl se vlera kontabl neto. Vmendje t veant i duhet kushtuar prodhimeve n proes vlera e t cilve mund t rezultoj 0 kur nuk egziston nj mundsi pr tu shitur n gjendjen q jan. Kjo do t thot se shpenzimet q do t duhen pr ti sjell n gjendje t shitshme jan t paktn t barabarta me t ardhurat nga shitja e tyre.

Detyrimet debitore mbahen t vlersuara me vlerat q figurojn n kontabilitet, duke br kur sht rasti korrigjimet q rezultojn nga rakordimet me kreditort.

N vlersimin e pasiveve t shoqris duhet t mbahen parasysh kostot e shfrytzimit deri n pushimin e veprimtaris dhe detyrimet q lindin nga ky pushim.

Vmendje t veant i duhet kushtuar shtjeve t mposhtme:

Ndrprerja e kontratave n vijim prej nga mund t rrjedhin penalitete pr tu paguar.


KUJDES!!!

Ktu duhet patur parasysh q, kontratat e lidhura ndrmjet debitorit, si qeradhns ose qeramarrs, pr qeran e objekteve dhe pr shrbimet q duhen kryer lidhur me to vazhdojn t egzistojn n favor t mass s falimentit. Pretendimet e ngritura e nga pala tjetr para hapjes s proedurs s falimentimit, mund t ngrihen tani n cilsin e kreditorit t falimentimit. Nse shrbimet kontraktore periodike t kryera pjesrisht nga nj pal e tret, para hapjes s proedurs dhe t pashlyera ende, kto pretendime trajtohen si kreditor falimentimi, pas hapjes s proedurs.

Kur debitori sht qeramarrs sipas nj kontrate me paln tjetr, administratori mund t zgjidh kontratn duke njoftuar paraprakisht qeradhnsin. Ky i fundit mund t krkoj dmshprblimin e prishjes s kontrats parakohe, vetm si kreditor falimenti.

Nse administratori shet nj send t dhn me qera nga debitori, blersi e zvendson debitorin deri n fund t afatit ligjor m paln tjetr. Kontratat e lidhura mes debitorit si qeramarrs m nj pal tjetr nuk nuk mund t zgjidhen nga pala dhnse pas hapjes s proedurs s falimentimit, nqs nuk sht paguar qeraja para fillimit t proedurs, apo pr shkak t keqsimit t gjendjes pasurore t debitorit.


Veprimet e debitorit q dmtojn drejtprdrejt kreditort e falimentimit mund t kundrshtohen nga administratori nse ato jan kryer brenda tre muajve t fundit para hapjes s proedurs, nse shoqria ka qen me paaftsi paguese n kt koh dhe nse pala tjetr nuk ka pasur dijeni pr paaftsin paguese t debitorit, ose nuk ka pasur dijeni pr pakujdesin. E njjta gj vlen dhe kur kto veprime jan kryer pas hapjes s proedurs s falimentimit.

Kto kundrshtime jan t vlefshme dhe kur debitori ka kontrata pagese t lidhura me t afrmit e tij t realizuara brenda kufirit prej dy vjetsh para hapjes s proedurs s falimentimit, t cilat dmtojn kreditort e falimentimit. Kundrshtohet edhe do kontribut falas i debitorit i br brenda 4 vjetsh para hapjes s proedurs.

Pr pagesat me kambiale dhe ek, debitori nuk mund t krkoj rikthimin e shumave kur ato jan kryer brenda 90 ditve para krkess pr hapjen e proedurs s falimentimit, nqs dispozitat pr kambiale parashikojn se marrsi humbet t drejtn e pretendimit nse debitori nuk pranon pagesn e tij.

Detyrimet tatimore q rezultojn nga likujdimi.

Dmshprblimet pr punsimin e personelit t punsuar.

Kthimin e subvencioneve t marra kur klauzolat pr kthimin e tyre nuk jan respektuar.


N bilancin q hartohet gjat likujdimit, kapitalet e veta mbahen pr shumat q egzistojn n hapje t likujdimit pa br bashkimin e tyre.

Shumat e parashikuara pr zhvlersime dhe pr rreziqe dhe shpenzime q jan pa objekt rimerren n rezultat po ashtu edhe subvencionet pr investime pr t cilat nuk egziston rreziku i kthimit.

N zbatimin e metodave t vlersimit t aktiveve,te Kapitalit dhe te Detyrimeve n rastin e nj likujdimi hasen vshtirsit praktike, pr zbatimin e t cilave duhen t mbahen parasysh:

Parimi i kujdesit duhet t udhheq vlersimet. Minusvlerat duhet t konstatohen dhe t kontabilizohen n formn e shumave t parashikuara. Plus vlerat konstatohen dhe kontabilizohen vetm kur ato jan t sigurta pr tu realizuar, t cilat duhet t paraqiten si post i vacant n pasiv t bilancit dhe anullohen kur elementi i aktivit pr t cilin jan krijuar realizohet shitet. Evidentimi i tyre bhet n llogarin 105 Diferenca nga rivlersimi.

Vlersimet kryhen element pr element (parimi i vlersimit individual) vetm kur likujdimi kryhet globalisht ( shitje e pasuris s shoqris) shuma e vlerave likujdative mund t llogariten globalisht.


shtja IV-te Likujdimi i pasuris dhe veprimet kontabl

Pasi sht siguruar lista e pasurive t mass s falimentimit dhe lista e kreditorve t falimentimit, administratori fillon likujdimin pa vones t tyre. N fillim shitja e shoqris i ofrohet pr blerje personave me interest veant, me miratim t mbledhjes s kreditorve, kur kta kreditor zotrojn t paktn 1/5 e kuotave t kapitalit.

Shoqria mund t shitet e gjitha edhe nn vler, nqs drejtimi i shoqris dhe kreditort gjykojn se kjo do t ishte m e favorshme pr masn e falimentimit. N t gjitha rastet kur kreditorve u kalohet sendi pr llogari t detyrimit q ka shoqria ndaj tyre, administratori u krkon atyre t parapaguajn nj shum prej 4% t vlers s sendit si shpenzime t prgjithshme t proedurs pr identifikimin e sendit.

Administratori ka t drejtn t bashkoj, prpunoj dhe prziej sendet me pasurit tjera ku ky ndryshim t mos cnoj sigurimin e kreditorve.


Mbyllja e likujdimit

Kur operacionet e likujdimit kan prfunduar, likujduesi harton llogarin prfundimtare n formn q tregohet m posht, si dhe nj raport me shkrim. N rastet kur sht caktuar nj komitet kreditorsh, llogarive prfundimtare u bashkangjitet edhe komentet e ktij komiteti (neni 53 Ligji pr Falimentimin).

Nse sht rasti llogaria prfundimtare kontrollohet nga eksperti kontabl i autorizuar ose nga kontrollori i emruar pr likujdim.

N rastin e nj shoqrie tregtare likujduesi thrret kreditort dhe ortakt n asamble, e cila vendos pr llogarin prfundimtare t likujdimit, pr aktin e rregullshmris pr administrimin nga ana e likujduesit dhe pr heqjen e mandatit t tij, si pr t evidentuar mbylljen e likujdimit. (shih ligjin Pr Shoqrit Tregtare.

Likujduesi depoziton n QKR llogarin prfundimtare t likujdimit dhe merr vendimin prkats sipas detyrimeve ligjore. Nj kopje e llogaris prfundimtare t likujdimit t ndrmarrjes shtetrore depozitohen, gjithashtu, n organin nga ajo ka qen e varur.


Regjistrimet e likujdimit

Regjistrimet kontabl t likujdimit kan t bjn kryesisht me operacionet q vijojn:

Shpenzimet e proedurs s falimentimit apo shkrirjes.

Shpenzimet pr jetesn e debitorit apo pjestarve t tjer n ngarkim t tij.

Shpenzimet e tjera administrative.

Arktimin e debitorve t shoqris.

Realizimin e elementeve t aktivit.

Shlyerjen e detyrimeve fiskale.

Prcaktimin e rezultatit t likujdimit.

Pagimin e kreditorve t shoqris.

Prgatitjen e llogaris prfundimtare t likujdimit.

Operacionet e likujdimit dokumentohen sipas rregullave t prgjithshme (t zakonshme). Regjistrimi i tyre bhet n llogarit e mbajtura nga ndrmarrja n pajtim me Planin Kontabl t Prgjithshm.

E vetmja veori sht elja e disa llogarive t posame t cilat do t shrbejn pr t prcaktuar rezultatin e likujdimit.


Llogarit e rezultatit t likujdimit analizohen si vijon:

674.Shpenzime pr humbje nga likujdimi

6741.Anullimi i aktiveve t pashitshme

6742.Vlera kontabl e aktiveve t qndrueshme t shitura

6743.Vlera kontabl e aktiveve qarkulluese t shitura

6744.Humbje nga diferencat n llogarit me t trett

6745.Dhnia falas e nxjerr jasht prdorimit

6746.Shpenzime likujdimi

744.T ardhura dhe fitime nga likujdimi

7742.T ardhura nga shitja e aktiveve t qndrueshme

7743.T ardhura nga shitja e aktiveve qarkulluese

7744.Fitimet nga diferencat e llogarive me t trett

7745.T ardhura e fitime t tjera

7748.Rimarrja e shumave t parashikuara


Regjistrimet Kontabile

Anullimi i aktiveve t pashitshme.

Fjala sht pr elemente t aktiveve q kan natyr shpenzimesh si jan ato t nisjes e t zgjerimit, t krkimeve t aplikuara dhe zhvillimeve, shpenzimet e parapaguara, shpenzimet pr tu shprndar n disa ushtrime.

N rastin e nj likujdimi shumat e paamortizuara t ktyre elementeve duhet t kalojn menjher n rezultat, me regjistrimin.

________________________________________

6741. Anullimi i aktiveve t pashitshme

Te

201.Shpenzime t nisjes e t zgjerimit X

203.Shpenzime t krkimeve e zhvillimeve X

481.Shpenzime pr tu shprndar n disa

ushtrime X

________________________________________


Realizimi (shitja) e aktiveve

Aktivet e shoqris mund t shiten element pr element, n grupe sipas degve t veprimtaris ose bashkarisht.

Vlera sipas mimeve t shitjes (shumat e arktuara) do t regjistrohen:

___________________ _____________________

531.ArkaX

512.Llogari n BankX

Te

7742. T ardhura nga shitja e aktiveve t

qndrueshme X

7743. T ardhura nga shitja e aktiveve

qarkulluese X

___________________ ___________________


N rast t pamundsis ose t vshtirsive pr ndarjen e t ardhurave veas pr aktivet e qndrueshme dhe veas pr aktivet qarkulluese ato mund t regjistrohen bashkarisht n llogarin: 7740. T ardhura nga shitja e aktiveve.

Shkarkimi i vlerave kontabl t elementeve t aktiveve t shitura do t kryhet me regjistrim:

_________________ _______________________

6742.Vlera kontabl e AQ t shitura X

6743.Vlera kontabl e A. qark. T shitura X

Te Llogarit prkatse t klass 2 dhe 3 X

_________________ ______________________


N regjistrimin pr shkarkim nga llogarit e vlerave kontabl do t merren parasysh, kur sht rasti, shumat e amortizimeve t aktiveve t qndrueshme q figurojn n llogarit 281, 282, etj.

Shuma e diferencave nga mimet e magazinat q figurojn n llogarit 381, 382, etj. dhe do shum tjetr q lidhet me nj element, t aktivit por q sht mbajtur n nj llogari tjetr nga llogaria kryesore (psh. Konsumi i inventarit t imt).

Shpenzimet e likujdimit

do shpenzim q lidhet me likujdimin e shoqris do t regjistrohet n debi t llogaris 6746 Shpenzime t likujdimit, dhe n kredi t llogarive t interesuara n varsi nga natyra e shpenzimit.


Transferimet falas, nxjerrjet jasht prdorimit

Transferimet falas t elementve t aktivit kan vend, si rregull, n ndrmarrjet shtetrore dhe kryhen mbi bazn e autorizimit t organit t administrats shtetrore nga varet ndrmarrja.

Nxjerrjet jasht prdorimit kan vend n t gjitha shoqrit dhe lidhen me ata element t aktivit q nuk kan vlera prdorimi apo q megjith prpjekjet e bra jan kthyer n t pashitshme.

Vlera kontabl e ktyre elementeve do t regjistrohet n debi t llogaris 6745 dhe n kredi t llogarive t interesuara t klasave 2 dhe 3. Pr shkarkimin nga llogaria t vlers kontabl t ktyre elementeve jan t zbatueshme shpjegimet e dhna m sipr n lidhje me aktivet e shitura.

Rimarrja e shumave t parashikuara pr zhvlersime dhe pr rreziqe e shpenzimeve

Nse n bilancin e eljes s likujdimit figurojn shuma t tilla kto t rikthehen n rezultat, me regjistrimin n debi t llogarive prkatse ( 29, 39, 59, 15) dhe n kredi t llogaris 7748 Rimarrja e shumave t parashikuara.


Arktimi i debitorve dhe pagimi (shlyerja e kreditorve). Regjistrimet kryhen sipas rregullit t zakonshm, d.m.th:

Pr arktimin e debitorve: n debi t llogarive t likujditeteve (Ark, Bank) dhe n kredi t llogarive prkatse t klass 4 (411. Klient)

Pr pagimin e kreditorve: n kredi t llogarive t likujditeteve (Ark, Bank) dhe n kredi t llogarive prkatse t klass 4 (401. Furnitor)

do diferenc nga llogarit me t trett do t kaloj sipas rastit n debi t llogaris 6744 ose n kredi t llogaris 7741.

Llogaria prfundimtare e likujdimit

Llogaria prfundimtare e likujdimit paraqitet n formn e nj bilanci. Normalisht n aktiv t bilancit figurojn shumat e likujditeteve n llogarit bankare dhe n ark, kurse n pasiv kapitali dhe rezervat e shoqris, si dhe rezultati i likujdimit.


P.sh:

Rezultati i likujdimit prcaktohet si diferenc midis totalit t shumave t regjistruara n kredit t llogarive 7742 7748 dhe totalit t shumave t regjistruara n debi t llogarive 6741 6748.

Nj shoqri tregtare, mund t ket vendosur q n ndarjen e teprics s likujdimit ti rikthej nj ose disa ortakve kontributin n natyr t vn n shoqri. N kt rast elementt prkats t ktyre kontributeve paraqiten gjithashtu m aktiv t bilancit t likujdimit.


P.sh:

Bilanci i paraqitur m sipr i prgjigjet nj situate likujdimi pozitive, shoqria e likujduar ka arritur t shlyej detyrimet kreditore t saj dhe ka nj tepric aktivesh t mbetura n rastin ton 140.000 lek.


Nqs shoqria nuk ka mundur q me t ardhurat nga realizimi i aktiveve t shlyej t gjitha detyrimet ndaj kreditorve ather rezulton nj situat likujdimi negative. Me kt situat n aktiv t bilancit t likujdimit nuk paraqitet asnj vler, kurse n pasiv do t figurojn:

Pra normalisht rezultati i likujdimit sht i barabart m shumn e Kapitalit + Rezervat dhe kshtu trsia e kapitaleve t veta sht 0.

N rastin e SH.P.K kreditort nuk mund t rikuperojn shumat q kan mbetur pa u shlyer nga shoqria e likujduar.


Ndarja e teprics s likujdimit midis ortakve

Teprica e likujdimit mund t prdoret pr tu ndar midis ortakve n baz t dispozitave t statutit. N munges t tyre kjo ndarje bhet n prpjestim me kontributet n kapitalin e shoqris.

Regjistrimet q kryhen n kto raste jan:

Debi 101. Kapitali

106. Rezervat

128. Rezultati i likujdimit

Kredi 4567.Ortak Kapital pr tu kthyer

Dhe pagesn:

Debi4567. Ortak Kapital pr tu kthyer

Tek Klasa 5 (Mjete Monetare)

Pr pagimin e ortakve me kontribute n natyr:

Debi4567. Ortak Kapital pr tu kthyer

Tek Kredi 2 A.A.gjata

Faleminderit !

PYETJE?


  • Login