Repiszky eszter
Download
1 / 8

Repiszky Eszter - PowerPoint PPT Presentation


 • 120 Views
 • Uploaded on

Repiszky Eszter. Zsidó Múzeum, Berlin (Daniel Libeskind ).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Repiszky Eszter' - ankti


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Repiszky eszter

Repiszky Eszter

Zsidó Múzeum, Berlin(Daniel Libeskind)


Daniel Libeskind (1946.május 12.) lengyel származású amerikai építész. Nevéhez számos híres épület kötődik, többek között a berlini Jüdsches Museum, a denveri Art Museum, a manchesteri Imerial War Museum, és a ontariobeli Royal Ontario Museum. 2003-ban Libeskind megnyerte a New York-i Word Trade Center újjáépítésére kiírt nemzetközi pályázatot.

Épületei a fémes, csillogó-villogó, tükröződő, fémes felületeikkel hívják fel a figyelmet.

Három építészeti leckéje van (1985) - Hiszem, hogy az építészet a végéhez érkezett.

Nem szereti a Kínai építészetet -

"Minden építésznek etikusnak kellene maradnia."


1988-ban, negyedszázados vita után építészeti tervpályázatot írtak ki a Berlin Múzeum bővítésére, a városi zsidó közösség történetének bemutatására.

A pályázatot Daniel Libeskind terve nyerte (1989) - az épület tulajdonképpen a Berlin Múzeum barokk épületének bővítménye, megközelítése is azon keresztül, egy föld alatti alagúton lehetséges. 2001-ben nyílt meg. 40.05 millió US dollárba került a teljes épület felépítése.

 • A terv három fő gondolat köré épül:

  • Először: Berlin történetét lehetetlen megérteni a berlini zsidóság a város életében játszott hatalmas intellektuális és kulturális szerepének megértése nélkül.

  • Másodszor: a Holocaust fizikai és szellemi jelentésének szükségszerű bevonása Berlin városának emlékezetébe és lelkiismeretébe.

  • Harmadszor: Berlin és Európa jövője csak a zsidó élet hiányának, a helyébe lépő űr jelenvalóságának felismerésével és elfogadásával képzelhető el.


A múzeum tervpályázatot írtak ki a Berlin Múzeum bővítésére, a városi zsidó közösség történetének bemutatására.három egymást keresztező irányra szerveződik. Az első tulajdonképpen zsákutcába: a Holocaust múzeumba torkollik. A második a száműzetésben, emigrációban élő zsidóságot reprezentáló külső kertbe, a harmadik a Berlin- és a Zsidó Múzeum kiállító-szintjére vezet.

E három irányt egy központi, "üres" tengely szeli át - egy megközelíthetetlen tér. Ezt az űrt a múzeum különböző részeit összekötő hidak szelik át, falait Berlin deportált, elpusztított zsidó polgárainak nevei borítják.


Kiállítások: tervpályázatot írtak ki a Berlin Múzeum bővítésére, a városi zsidó közösség történetének bemutatására.

 • Állandó kiállítás

 • Látogató betekintést nyerhet a Németországban élő zsidó kisebbség múltjába és jelenjébe. Középpontba helyezve az egyének és a családok sorsát, jól mutatja az ismert történelmi eseményeket .


Kiállítások: tervpályázatot írtak ki a Berlin Múzeum bővítésére, a városi zsidó közösség történetének bemutatására.

 • Időszakos kiállítások

 • A huszadik század legnépszerűbb festőinek a kiállítását láthatják.


Kiállítások: tervpályázatot írtak ki a Berlin Múzeum bővítésére, a városi zsidó közösség történetének bemutatására.

 • Oktató központ

 • Virtuális kiállítások is megtekinthetők.


ad