Early Years area
Download
1 / 8

The school is on a small site , in a residential, urban area . The site contained: - PowerPoint PPT Presentation


  • 107 Views
  • Uploaded on

Early Years area. Play ground. Car park. Leesland Infants School, Gosport 250 pupils. The school is on a small site , in a residential, urban area . The site contained:. a large Victorian building. a tarmac playground. an Early Years area. a car park. ‘No go’. a ‘no go’ area.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' The school is on a small site , in a residential, urban area . The site contained:' - amos-guzman


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Early Years area

Play

ground

Car park

Leesland Infants School, Gosport

250 pupils

The school is on a small site, in a residential, urban area.

The site contained:

  • a large Victorian building

  • a tarmac playground

  • an Early Years area

  • a car park

‘No go’

  • a ‘no go’ area


The site evaluation of the grounds showed that the playground was not in the best place because it was:

  • overshadowed by the imposing Victorian buildings

  • a cold ,windy space.

Play

ground

  • next to a noisy, busy road and public footpath

  • only railings separated pupils from the public


Yr R playground was not in the best place because it was:

Hall

The site evaluation also showed that there were concerns about other spaces too, for instance:

  • the car park was crossed by a main pupil route

Car park


Yr R playground was not in the best place because it was:

Hall

In addition, the evaluation revealed that the car park occupied a prime part of the site because it was...

  • in a warm sheltered spot

Yr R

Hall

It was also next to

Car park

  • a quiet, traffic free lane

  • the well used hall/dining room

  • and also next to the Yr R extension, which is a child friendly building in scale and design


Yr R playground was not in the best place because it was:

Hall

Car

park

The whole site strategy that emerged suggested the following:

  • Relocation of the car park to the Junior School or elsewhere on the site

  • Redesign of the released area

  • - for imaginative and quiet play

  • as a teaching space

  • as a safe access route

  • Redefining the use of the front

  • for boisterous, active play and games

  • Utilisation of the ‘no go’ area now safe to use because of the new arrangement



Yr R first phase:

Hall

Phase 1: the area released from parking

A design brief was prepared, the appropriate advice was secured and the space was designed and developed to provide an outdoor learning space:

  • Including a quiet, imaginative and social play space for use at play/lunchtimes

  • And exploiting the links with the Hall by creating an outdoor area for events, assemblies, outdoor eating and waiting parents.


A comment from the school demonstrates how stepping back and taking a long term strategic view can bring lasting benefits:

“The process was invaluable as we gained a thorough understanding of the whole site and the needs of the children before developing our ideas with expert guidance.“ (Headteacher)


ad