A HULLADÉK A LEGFONTOSABB NYERSANYAG
Sponsored Links
This presentation is the property of its rightful owner.
1 / 21

Miskolc, 2011.11.18. PowerPoint PPT Presentation


 • 107 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

A HULLADÉK A LEGFONTOSABB NYERSANYAG PENK MÁRTON ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ. Miskolc, 2011.11.18. A világ 3 leggyakrabban használt színesfémének termelése (2010). Az Al termelés 2010 és 2020 között megduplázódik, a primer Al termelése 40%-al nő! A növekedés fő forrása a másodnyersanyag.

Download Presentation

Miskolc, 2011.11.18.

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


A HULLADÉK A LEGFONTOSABB NYERSANYAG

PENK MÁRTONÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ

Miskolc, 2011.11.18.


A világ 3 leggyakrabban használt színesfémének termelése (2010)

Az Al termelés 2010 és 2020 között megduplázódik, a primer Al termelése 40%-al nő! A növekedés fő forrása a másodnyersanyag.

(Kína felhasználása 2005-ben 3,5 millió t, 2010-ben 12,5 mt, 2020-ban 32 mt.)


Öntészeti ötvözet gyártás:

Magyarország:- EURAL (Scholz Alumínium)- MAL Alufém, - Alu-Block- Euorcast- kisebb ötvözetgyártók

Horvátország: Ivanal,Szlovénia:TALUMAustria: AMAG-CastingSzlovákia: Confal,Románia: HA

A magyar alumíniumipar és a szomszédok jelentősebb termelő üzemei

 • Félgyártmány gyártás:

 • Magyarország:- ALCOA-KÖFÉM,- SAPA, - INOTAL - EURAL (Scholz Alumínium)

 • Szerbia-MN: Podgorica, SEVALHorvátország: TLMSzlovénia: IMPOL, TALUMAusztria: AMAG, HAICsehország: Constellium Decin, AlinvestSzlovákia: Slovalco, Constellium LeviceUkrajna: ZaporozsjeRománia: ALRO, HAI Oradea


A hulladék, mint másodnyersanyag

 • Előfeltételek:- Kémiai, kohászati: az alumínium a 3 legelterjedtebb elem a földkéregben (az O és Si után), 8%. A legjobban újrahasznosítható alapanyag (gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosítható). - Környezetvédelmi:Az újrahasznosított Al környezeti lábnyoma nem éri el a primer Al lábnyomának 8%-át (12-szer kisebb). Az 1888 óta termelt Al 75% még használatban van.- Technológiai:Hulladék: olyan anyag, amelyet az adott állapotában a felhasználó (a birtokosa) már nem tud (nem képes, nem akar) használni.A hulladékot a hulladék kezelő/hasznosító cégek dolgozzák fel másodnyersanyaggá. A cél, hogy a feldolgozás biztosítsa a hulladéknak olyan állapotát, amely lehetővé teszi, hogy a hulladékból ugyanaz a termék készüljön ismét, amilyen eredetileg volt.(Pl. italosdoboz: 12000 t keletkezik Magyarországon, kb. 3000 t kerül visszagyűjtésre, Magyarországon nincs megfelelő újrahasznosítás.)


Előzmények áttekintése

 • Magyarországi előzmények (alumíniumnál):- A szovjet-magyar timföld-alumínium egyezmény miatt olcsó primer nyersanyaggal rendelkezett. Hulladék bázisú gyártás csak Apcon (Qualitál) (A „tovariscsi konyec” eredményeként nem volt elég nyersanyag, hirtelen igény támadt a másodnyersanyagra is.) KÖFÉM elkezdett bérmunkázni és vásárolt hulladékot használni, Metalservice IMPOL bérmunkában félgyártmányt gyártatott.)- A 90-es évek elején leálltak a magyar kohók, öntödei kapacitásaik elkezdtek öntészeti ötvözeteket is gyártani (Alu-Tömb, EURAL, MAL-Alufém, „népi kohók”)- Az ezredforduló után növekedett meg igazán az Al hulladék aránya a Magyarországi félgyártmánygyártásban (4-szeresére), amikor az ALCOA-KÖFÉM és a MAL (később INOTAL) stratégiát váltott. - Magyarországon a fémhulladékos szakma a legfejlettebbek közé fejlődött a másod-nyersanyaggá történő feldolgozás szempontjából. A legközelebb kerül ahhoz az amortizációs hulladék, hogy az eredeti rendeltetése szerint történjen a felhasználás.

 • Külföldi előzmények:- Az iparilag fejlett országokban a jelentős termelés még nagyobb feldolgozó ipartól kapja a steril, homogén gyártási hulladékot, amortizációs hulladékot szinte csak az öntészeti ötvözetgyártáshoz használnak.- Elindult a korszerű olvasztó berendezések kiépítése, nagy hulladékarányú betétekkel (az AMAG pl. 70%-os aránnyal dolgozik primer bázisú ötvözeteknél).- Kialakult az iparszerű hulladékkezelés.- A megnövekedett kohófém árak (prémiumok) az olcsóbb alapanyag iránti igényeket támasztottak, ennek megfelelő alakultak a szabályozások (hulladék státusz vége).


Hulladék, vagy kohófém?

 • 1. Kiinduló anyag: KohófémElőnyök:- Szabványos, technikailag tiszta alapanyag.- Könnyű adagolhatóság, jó olvasztási paraméterek.- Könnyű a technológia szabványosítása (McDonaldsban nem kell szakács, kohófémhez nem kell hozzáértő betét összeállítás).Hátrányok:- Magasabb ár.- Ötvöző anyagokat külön kell hozzáadni.- „Túl jó” a gyártmányok minősége (megengedett határértékek alatti szennyező elemek)

 • 2. Kiinduló anyag: MásodnyersanyagElőnyök:- Alacsonyabb ár.- Ötvöző anyagokat tartalmaz (nem kell, vagy kevesebb előötvözet, ötvözőfém kell).- Kisebb környezeti lábnyomot hagy.Hátrányok:- Nehezen szabványosítható, összetételi kockázatokat jelent (szakács, hozzáértő kohász kell).- Nehezebben adagolható a hagyományos kamrás kemencékbe (kapacitásvesztés)- Több salakkezelést igényel (a salak nem káros melléktermék, hanem részben másodnyersanyag)


A hulladékkal, mint másodnyersanyaggal szemben támasztottműszaki-gazdasági elvárások

 • Technológiai elvárások:- megbízható kémia összetétel,- adagolásra alkalmas paraméterek (méret, tömörség, kihozatal stb.)- alkalmas logisztikai paraméterek(csomagolás, szállítás, készletezés stb.)

 • Biztonsági elvárások:- veszélytelen állapot (robbanás-, szennyezés-, sugárzás-mentesség, stb.)- veszélytelen feldolgozhatóság (száraz, füstgázszennyezést nem okoz, stb.)

 • Gazdaságosság:- árelőny a primer alapanyaggal szemben (komplexen értendő, pl. nem a kisebb leégési veszteség értendő ezalatt: a folyékony fém olcsóbb legyen).- fizetési előny (megfelelő ár, árfolyam és finanszírozás)- alacsony környezetterhelés


Bálázott lemez


Bálázott, kötegelt, ládázott anyagok


Bálázott profil, ömlesztett profil


Aprószemcséjű anyagok


Bálázott, ömlesztett, apró anyagokat feldolgozó kemencék


Fémkereskedelmi lánc(a Martin Metals nem foglalkozik begyűjtéssel, felvásárlással, csak az együttműködő beszállítóktól vásárol)

Ipar

60 %

Iparszerű bontás

30 %

Lakosság10 %

Hulladék kezelő

Hulladék kezelő,

hasznosító

Hulladék kezelő,

hasznosító

Hulladék kezelő

Készletező nagykereskedő

MARTIN METALS KFT

Ötvözet

gyártó

Félgyártmány

gyártó belföld

Félgyártmány

gyártó külföld


A Martin Metals Kft funkciói

 • Fém készletező-nagykereskedelmi cég:

 • - szakmaiság:- piaci stratégiai együttműködés (piacelemzés és tanácsadás) - anyag-ismeret (minősítés, oktatás a hulladék kezelőknek)- minőség-biztosítás (műbizonylat),- adagolási ajánlás a felhasználónak,- minőségi garancia a feldolgozónak

 • - üzleti szellem (teljes körű kereskedelmi szolgáltatás):

 • - piackutatástól a teljes lebonyolításig (nincs rossz anyag, csak drága)- EXW, CPT árufogadás- szállítmányozás- reklamációs ügyintézés- pénzügyi erő:- árazás a szállító és a vevő igényei szerint (risk management)- gyors fizetés a szállítónak (5-15 nap)- halasztott fizetés (60 nap) a vevőnek


A Martin Metals Kft tevékenysége

 • - Minőségi-mennyiségi átvétel:- az áru minősítése (megvédi a szállítót a rossz minőségű áru kibocsájtásától)4 db spektrométer (2 db fotospektro, 2 röntgen)- minőség-biztosítás (műbizonylat),- adagolási ajánlás a felhasználónak,- minőségi garancia a feldolgozónak

 • - Készletezés, tárolás:

 • - Komplettáló készletgyűjtés (a szállító „vegyes” szállítmányokat küld, ahogyan keletkezik nála az anyag, a vevő homogén szállítmányokat kap, ahogyan használja), - Kellő mennyiségű készlet tárolása (INOTAL ellátáshoz szükséges mennyiség tárolása)- A tárolás során javító megmunkálás (minőség, csomagolás, szárítás stb.)- Készlet finanszírozása, árkockázat kezelése.

 • - Kiszállítás a vevőnek: - „Just in time” (INOTAL, ALCOA, IMPOL)- Komplett szállítmányok a többi vevőnek (homogén szállítmány)


Milyen fémekkel kereskedünk?

 • Primer fémek:

 • - alumínium és ötvözetei valamint ötvözői (Mg, Si, Cu, Zn)          - réz és ötvözetei valamint ötvözői (Zn, Sn, Pb, Al)         - cink és ötvözetei         - egyéb vas- és nemvas-fémek.

 • Hulladékok: - alumínium (képlékeny alakítási és öntészeti ötvözetek)- magasan ötvözött (CrNi) acélhulladékok- réz (félgyártmány-gyártási és finomítási másodnyersanyagok)- egyéb vas- és nemvas-fémek

 • Félgyártmányok:- alumínium (öntve-hengerelt, hengerelt, sajtolt, húzott félgyártmányok, dezoxidációs Al)- acél és ötvözött acél félgyártmányok


Berendezések: spektrométerek


Berendezések: anyagmozgató gépek


Martin Metals raktár (kohócsarnok)


Martin Metals forgalmi adatai


KÖSZÖNÖM A FIGYELMET

www.martinmetals.eu

Miskolc, 2011.11.18.


 • Login