1 which of the following gases do plants use to do photosynthesis 1 04 a hydrogen
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 5

1. Which of the following gases do plants use to do photosynthesis? (1.04) A. hydrogen PowerPoint PPT Presentation


  • 48 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

5 th Grade Ecosystems Test Name_______________________ Date_____________.

Download Presentation

1. Which of the following gases do plants use to do photosynthesis? (1.04) A. hydrogen

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


1 which of the following gases do plants use to do photosynthesis 1 04 a hydrogen

5th Grade Ecosystems Test

Name_______________________

Date_____________

4. A student wants to put some plants in a window-box planter. The window selected for the plants is always shaded by a large tree outside the window. Which characteristic of the plants would most likely affect the plants’ growth in this location? (1.04)

A. leaf shape

B. light

C. plant price

D. flower color

1. Which of the following gases do plants use to do photosynthesis? (1.04)

A. hydrogen

B. nitrogen

C. carbon dioxide

D. carbon monoxide

The diagram below shows a simple food web.

2. Which animal is classified as an herbivore? (1.02)

A. frog

B. fox

C. snail

D. cat

5. Which location on Earth receives the most

direct sunlight? (1.04)

A. North Carolina

B. The South Pole

C. The Equator

D. The Western Hemisphere

3. A group of students is building a model of an ecosystem. Which of the following organisms should the students select to act as a decomposer? (1.02)

Snail

Deer

Worm

Bird

6. The diagram above is of a food pyramid. What does a food pyramid mainly show? (1.03)

There are many herbivores.

There are more plants than herbivores.

There are too many carnivores.

There are more carnivores than plants.


1 which of the following gases do plants use to do photosynthesis 1 04 a hydrogen

7. A strip of land is cleared of trees and bushes to make space for a power line. What impact might this have on birds

living in the area? (1.06)

A. The natural enemies of birds will be eliminated.

B. Weather conditions may change.

C. The rate of erosion will decrease.

D. There will be less food and shelter.

12. Which basic need to groundhogs meet by burying themselves a hole into the ground? (1.04)

Food

Water

Shelter

Sunlight

8. Algae and other producers need lots of sunlight. Most ocean algae would be found in the water — (1.04)

A. Near the shallow areas

B. In the oceanic trench

C. In the deep sea

D. On the beach

13. Which of these would best

complete this food chain? (1.05)

Hawks

Mice

Bacteria

Fungi

9. Which of these natural resources is a source of lumber for home building? (1.07)

A. Oil

B. Coal

C. Trees

D. Grasses

14. Which diagram shows how energy flows through a food chain? (1.05)

Producers -> Carnivores -> Herbivores

Sun -> Producers -> Herbivores -> Carnivores

Sun -> Carnivores -> Producers -> Consumers

Herbivores -> Carnivores -> Producers

10. Which is the best example of two organisms having a mutualistic relationship? (1.05)

A tick and a dog

A sea anemone and a clown fish

A tapeworm and a human

None of the above

15. Why do large trees have a difficult time living in a tundra? (1.01)

A. A tundra is too hot for trees to grow large.

B. Animals that live in a tundra destroy most vegetation.

C . Flooding occurs too often in a tundra for large trees to grow.

D. The soil in a tundra is too poor for large trees to grow.

11. Which of the following is a behavioral modification for the desert? (1.01)

Being active only at night.

Growing roots into the ground.

Swallowing their prey whole.

Hunting during the day.


1 which of the following gases do plants use to do photosynthesis 1 04 a hydrogen

16. Which effect does a decrease in sunlight have on a pond ecosystem? (1.04)

A. an increase in oxygen levels

B. a decrease in the nitrogen levels

C. an increase in the algae population

D. a decrease in the algae population

21. A species of giant pandas lives only in central China. Bamboo, a tall, green tropical plant, is the main food source for these animals. Large areas of bamboo are being cut down in central China to make room for growing other crops. What will most likely happen to these giant pandas? (1.06)

A. They will become endangered or extinct.

B. They will migrate to colder areas of China.

C. They will become carnivores.

D. They will begin to live in caves.

17. Which organisms are producers? (1.02)

A. oak tree

B. frogs

C. insects

D. snakes

22. The owl butterfly has patterns on its wings

that look like large eyes. How does this help the butterfly survive? (1.05)

A. It helps the butterfly fly faster.

B. It helps the butterfly see better.

C. It helps the butterfly scare enemies.

D. It helps the butterfly absorb sunlight.

18. Different types of birds within an environment may feed on different types of organisms. What is a benefit of this type of interaction? (1.05)

A. It allows different birds to build better nests.

B. It reduces competition between different birds.

C. It causes different birds to reproduce more often.

D. It allows different birds to escape from predators.

23. Which organism uses sunlight to produce food that others eat? (1.02)

A. Snail

B. Sunfish

C. Butterfly

D. Green Algae

19. What is a likely consequence of cutting down rain forests? (1.06)

A. a reduction in the amount of air pollution on Earth

B. an increase in the number of plants living on Earth

C. a reduction in the variety of organisms living on Earth

D. an increase in the number of arctic ecosystems on Earth

24. In a forest, how do decomposers help other organisms survive? (1.02)

A. They release oxygen into the air that animals breathe.

B. They put nutrients into the soil that plants use to grow.

C. They provide shelter in forests where animals can hide.

D. They use sunlight to make food for plants and animals.

20. What is a defining characteristic of the deciduous forest? (1.01)

It has many pine trees.

It has many mammals.

It has many cacti that store water.

It has many broad-leafed trees.


1 which of the following gases do plants use to do photosynthesis 1 04 a hydrogen

25. A class observed grasshoppers, frogs, mice, snakes, and owls in a grassy field. They are all part of the same food In the box below, draw a food web with four of these organisms. When drawing the food web, be sure to use the names of the four organisms and draw arrows to trace the energy flow among the organisms. (1.05)

The diagram below shows the process of how trees are used to make paper. It also shows two ways to dispose of used paper.

Cut Trees

Transport Trees

Deliver trees to paper mill

Reduce trees to wood chips, wood chips and recycled paper to pulp, and pulp to paper

Deliver paper

Use and then throw away paper

Deposit trash in landfill Recycle Paper

27. On the lines below, describe two ways that recycling paper conserves Earth’s resources. (1.07)

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

26. Oak trees produce seeds that are contained in acorns. Blue jays eat the seeds in acorns. Blue jays also collect acorns and hide them in the ground, often far away from the parent oak tree. Blue jays do not eat the seed of every acorn they hide. How do oak trees benefit from blue jays’ collecting and hiding acorns? (1.05)

A. The oak trees are pollinated by the blue jays.

B. The oak trees are protected from other herbivores.

C. The seeds of oak trees are protected from the sun.

D. The seeds of oak trees are planted in new environments.

28. How do humans affect the Carbon Cycle? (1.07)

We swim in the ocean.

We release chemicals into the air.

We ride bikes which uses up our energy.

We take out beneficial bacteria from the soil.


1 which of the following gases do plants use to do photosynthesis 1 04 a hydrogen

Answer Key

1. C 22. C

2. C 23. D

3. C 24. B

4. B 25. Food Web Diagram

5. C 26. D

6. B 27. Short Answer

7. D 28. B

8. A

9. C

10. C

11. A

12. C

13. B

14. B

15. D

16. D

17. A

18. B

19. C

20. D

21. A


  • Login