Dispersia luminii în aerul atmosferic - PowerPoint PPT Presentation

Fenome
Download
1 / 16

 • 106 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Fenome n e optice din natur ă care se produc din cauza reflexiei, refrac ţ iei ş i dispersiei luminii Capitolul IV. Dispersia luminii în aerul atmosferic. Apusurile de soare.

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

Dispersia luminii în aerul atmosferic

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Fenomene optice din natur care se produc din cauza reflexiei,refraciei i dispersiei luminiiCapitolul IV

Dispersia luminii n aerul atmosferic


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Apusurile de soare

Cnd soarele este sus pe cer, apare alb deoarece ajung la ochiul observatoruluitoate razele cu lungimile de und avnd intensitile aproape egale. Pe msur ce soarele coboar ctre linia orizontului, lumina solar care ptrunde n atmosfer face cu linia orizontului un unghi mult mai mic i trebuie s treac prin mai mult aer atmosferic pn s fie vzut de un observator.

Fenomenele ce produc culoarea roie a apusului sunt:

- mprtierea Rayleigh ( n proporia cea mai mare);

- reflexia (mprtierea) razelor de lumin pe particulele de praf i nori;

- dispersia luminii

(n cea mai mic

msur).


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Dimensiunea i concentraia particulelor n aerul atmosferic din calea luminii solare determin tipul de apus observat. Cnd lumina soarelui ntlnete foarte puine particule n aerul atmosferic, majoritatea razelor ajung la ochiul uman cu aproape aceeai intensitate. Reducerea fenomenului de dispersie produce apusuri albe sau galbene comune zonelor muntoase, unde aerul atmosferic este rarefiat.


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Combinarea refraciei i dispersiei razelor solare de ctre particulele atmosferice este responsabil pentru producerea amurgului, lumina pe care o observm pe cer chiar dac soarele este sub linia de orizont. n cazul unei atmosfere fr inversiuni de temperatur, razele roii i galbene sunt mai puin deviate dectcele albastre i verzi. Ca urmare, ultimele raze ce dispar din cmpul vizual al observatorului sunt cele roii. Totui, influena dispersiei luminii solare asupra culorii roii a soarelui la apus sau la rsrit este foarte mic.


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Raza verde i raza albastr

Raza verde este fenomenul n care ultima parte a soarelui se coloreaz n verde cnd soarele apune sub linia de orizont. Efectul se datoreaz refraciei atmosferice a luminii. n cazul unei inversii de temperatur din atmosfera terestr, unghiul de refracie al radiaiei verzi din spectrului de lumin este puin mai mare dect al radiaiei roii. Drept urmare, spectrul de culori al soarelui este mprtiat pe o distan vertical mic (cteva sectoare de arc). Din aceast cauz, marginea de sus a soarelui apare verde (albastru n condiii de mare claritate a atmosferei) i rou n marginea de jos a soarelui .


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Cnd soarele apune, marginea verde este ultima care dispare. n timpul rsritului, efectul poate fi vzut de asemenea, dar este mult mai dificil deoarece nu se tie exact locul de unde ncepe.


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Raza verde propriu-zis, este extrem de rar. Oricum, marginea verde poate fi vzut frecvent, chiar dac soarele este deasupra liniei de orizont,ca mici raze verzi,datorit inversiunilor din atmosfer. O ase-menea inversiune poate refracta marginea verde i o poate separa pentru cteva secunde, de discul solar. Asemenea raze verzi sunt relativ comune, dar greu de vzut, chiar i cu diferite echipamente specifice.


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Marginea verde a soarelui care apune (sau rsare) apare datorit refraciei difereniate n atmosfer. Dac vremea este senin, lumina albastr are o ans s treac i astfel poate aprea o margine albstruie.


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Cu un strat n atmosfer de inversiune a temperaturii, segmentele superioare ale imaginii solare sunt separate de restul discului solar. n ultimele momente ale acestor segmente lunecoase, ele apar verzi, iar uneori albastre (raze verzi sau albastre).


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Raza verde clasic, o licrire verde aproape de orizont (ocean), aprut atunci cnd soarele apune, se bazeaz pe un miraj pentru a mri micile diferene de refracie dintre lumina roie i cea verde. Mirajul apare atunci cnd este aer cald n imediata apropiere a oceanului i temperatura aerului se schimb rapid o dat cu altitudinea. Pentru ca raza verde s fie vizibil, stratul de aer cald trebuie s fie ct mai jos.


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Raza verde se poate observa i la rsritul lunii, dar este practic puin probabil s se vad cu ochiul liber.


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Raza roie

Raza roie a soarelui care apune este similar cu raza verde, dei raza roie apare pe marginea inferioar a discului solar i nu va mai fi vizibil pn la sfritul apusului, ca raza verde ce reprezint ultima parte a discului solar de deasupra liniei orizontului. Oricum, raza roie poate fi vzut foarte bine uneori, atunci cnd soarele este aproape de linia orizontului, chiar atunci cnd soarele apare de sub un grup ascuit de nori. Raza roie apare ca o mic izolare trectoare a marginii inferioare a discului solar,n timp ce soarele se mic prin mici inversiuni n atmosfer. Este nevoie de un telescop pentru a fi vzut clar.


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Amurgul i zorile de ziu

Amurgul (crepusculul) este timpul de dup apusul de soare, iar zorile de ziu repezint timpul dinaintea rsritului de soare, cnd atmosfera inferioar este luminat de cea superioar, aproape la nivelul solului. Cnd soarele apune sau rsare, acolo rmn cteva raze pe care le poi vedea. Acesta este amurgul i, respectiv, zorile de ziu, cnd nc mai poi vedea lumina pentru c Pmntul o refract n atmosfer i o reflect pe straturile superioare ale atmosferei.

Zorile de ziu ncep dimineaa cnd centrul soarelui este la mai puin de 6 grade sub orizont si se sfrsete la rsrit. Amurgul de seara ncepe la apus si se sfrsete cnd centrul soarelui este la mai mult de 6 grade sub orizont.


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Amurgul (crepusculul) poate de asemenea s fie calificat drept iluminare crepuscular, n condiiile de vreme bun, pentru a fi clar remarcat. La rsrit sau la apus, orizontul este clar definit i stelele cele mai strlucitoare sunt vizibile n condiiile atmosferice bune, n absena luminii.

Crepusculul nautic este definit ca timpul n care centrul soarelui este mai jos de 6 grade dect orizontul dar nu mai puin de 12 grade. Sfritul acestei perioade n seara, sau n zori este de asemenea timpul n care urme de iluminare se apropie de asfinitul sau punctul de rsrit al orizontului.

Dimineaa sau la sfritul crepusculului, seara, n condiiile bune atmosferice i n absena unei alte iluminri , se pot distinge doar contururi.


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Bibliografie

 • http://www.alltheskz.com/atmosphere/atmosphere.html

 • http://astrosurf.com/luxorion/menu-science.htm

 • http://atmospherical.blogspot.com/

 • http://www.atoptics.co.uk/

 • http://www.allthesky.com/atmosphere/atmosphere.html

 • http://www.answers.com/topic/green-ray

 • http://www.exo.net/~pauld/physics/atmospheric_optics/atmospheric_optics.html

 • http://www.gdargaud.net/Antarctica/AntarSky.html

 • http://www.isc.tamu.edu/~astro/research/sandiego.html6

 • http://www.ldi5.com/ovni/natconf.php

 • http://www.meteolafleche.com/arc.html

 • http://www.meteo.org/phenomen/arc-ciel.htm

 • http://www.meteoros.de/indexe.htm

 • http://optics.kulgun.net/

 • http://vjac.free.fr/skyshows/

 • http://www.weather-photography.com/gallery.php?cat=index

 • http://www.weather-photography.com/gallery.php?cat=optics


Dispersia luminii n aerul atmosferic

Realizatori:

Georgescu Georgian

Pasere Viorica

Pavel Valentina-Cristina

Trbuc Laureniu

clasa a XI-a B

Coordonator:

prof. Ioana-Mihaela Popescu

Colegiul Naional Unirea

2007


 • Login