V r velk bubo bubo
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 12

Výr velký ( Bubo bubo ) PowerPoint PPT Presentation


  • 118 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Výr velký ( Bubo bubo ). Rozšíření. Je velký noční pták z čeledi puštíkovitý . Je největší evropskou sovou. je rozšířen v téměř celé Evropě , v severozápadní Africe , a ve značné části Asie . Stanoviště.

Download Presentation

Výr velký ( Bubo bubo )

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


V r velk bubo bubo

Výr velký(Bubobubo)


Roz en

Rozšíření

  • Je velký noční pták z čeledi puštíkovitý.

  • Je největší evropskou sovou.

  • je rozšířen v téměř celé Evropě, v severozápadní Africe, a ve značné části Asie.


Stanovi t

Stanoviště

  • Nachází se všude, kde má vhodné podmínky pro hnízdění a lov. S oblibou osidluje kamenité stráně, zříceniny s lesy v okolí.


Vzhled

Vzhled

  • Samice jsou zřetelně větší než samci.

  • Délka těla se u dospělce pohybuje mezi obvykle mezi 60–70 cm, rozpětí křídel se u dospělce pohybuje okolo 170 cm, výjimečně údajně může dosáhnout až k 200 cm.

  • Hmotnost se pohybuje obvykle mezi 1800–3000 g, obzvlášť velcí jedinci však dosahují až hmotnosti přes 4 kg.


Z barven

Zbarvení

  • Zbarvení je značně proměnlivé, obecně svrchu žluto(oranžovo-rezavo)hnědé s tmavohnědými skvrnami, na břiše světlejší odstín téhož s výraznými podélným tmavým skvrněním a jemným příčným mramorováním. V oblasti krku a okolo zobáku je peří světlejší až bílé. Duhovka je ohnivě oranžová. Nohy a prsty jsou porostlé jemnými, zpravidla žlutohnědými až rezavými pírky. Mláďata jsou porostlá zprvu jemným žlutobílým prachovým peřím, po opeření mají matnější zbarvení a kresby.


Etologie

Etologie

  • Stejně jako ostatní sovy létá velmi tiše a střídá mávavý let s plachtěním.

  • Loví v noci v rozsáhlém revíru (v době hnízdění v okruhu až 15 km okolo hnízda) a není příliš vybíravý.

  • Kořistí jsou zejména hlodavci, zajíci, králíci a další drobní savci, ale nepohrdne ani spícími ptáky (včetně dravců), s oblibou loví ježky.


V r velk bubo bubo

  • Výr musí čelit značnému nepřátelství řady denních ptáků, zejména dravců a havranovitých, kteří jej za dne vztekle napadají na potkání. Toho je využíváno myslivci a ornitology k lovu či odchytu na výrovku. Výr je někde přivázán na relativně viditelném místě a poblíž se usadí lovec s puškou či jsou rozvěšeny sítě. Rozzuření ptáci chtějí výra napadnout a vše ostatní ignorují, dostanou se tak před pušku nebo vlétnou do ornitologických sítí.


Rozmno ov n

Rozmnožování

  • Počínaje zimou (prosinec až únor) si výr značkuje teritorium výrazným hú-hú, občas ho prokládá i jinými zvuky, které mohou připomínat zvláštní řehot.

  • Samice houká hlouběji než samec

  • Výři vytváří stabilní páry s velkou věrností k hnízdišti

  • Obvykle mají v jedné oblasti několik hnízd, které postupně střídají. Zpravidla zůstávají věrní i hnízdům, ve kterých jim byla vybrána mláďata.


Ml ata

Mláďata

  • Koncem března nebo počátkem dubna, snáší samice 2–4 téměř kulatá, čistě bílá vejce.

  • Samice na nich sedí a hlídá je, samec ji krmí .

  • Mláďata se líhnou asi po 35 dnech

  • Staří je krmí, samice pak i chrání před nepohodou. Postupem času se mláďata rozlézají dál po okolí, po 6 týdnech se už v hnízdě moc nezdržují a postupně se rozcházejí.

  • Dobrými letci se stávají ve věku cca 100 dnů. Obvykle jsou mláďata dostatečně zásobena potravou, v případě nedostatku potravy rodiče mohou některá mláďata zabít a sežrat.


V r velk bubo bubo

Výr pronásledovaný havrany

Mládě


V r velk bubo bubo

Při letu

Při lovu


Shrnut

Shrnutí

  • Největší evropská noční sova

  • Osidluje kamenité stráně, zříceniny s lesy v okolí

  • Samice vetší než samec

  • Zbarvení žlutohnědé s tmavohnědými skvrnami okolo krku a zobáku světlejší až bílé

  • Loví v noci v rozsáhlém revíru

  • Kořistí jsou zejména hlodavci, zajíci, králíci a další drobní savci

  • Rozmnožování-prosinec až únor,výrazným hú-hú značkuje teritorium,vytváří stabilní páry

  • Mláďata počátkem dubna,snáší 2-4 kulatá čistě bílá vejce, samice na nich sedí a hlídá je a samec krmí,línou se po 35 dnech,po 6 týdnech se už v hnízdě moc nezdržují,dobrými letci se stávají ve věku 100 dnů


  • Login