Godina euharistije
Download
1 / 32

GODINA EUHARISTIJE - PowerPoint PPT Presentation


  • 116 Views
  • Uploaded on

GODINA EUHARISTIJE.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' GODINA EUHARISTIJE' - adah


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Godina euharistije
GODINAEUHARISTIJE


Radostan sam sada što mogu nagovijestiti posebnu Godinu euharistije. Ona će započeti sa Svjetskim euharistijskim kongresom, koji je na programu od 10. do 17. listopada 2004. u Gadalajari u Meksiku, a završit će sa sljedećim redovitim zasjedanjem Biskupske sinode, koje će se održati u Vatikanu od 2. do 29. listopada 2005., čija će tema biti »Euharistija izvor i vrhunac života i poslanja Crkve«.

Tim je riječima papa Ivan Pavao II. najavio Godinu euharistije na svečanoj misi o blagdanu Tijela i Krvi Gospodnje, koju je u četvrtak 10. lipnja 2004. slavio u patrijarhalnoj bazilici sv. Ivana Lateranskoga.


Osam dana se u Guadalajari slavila i bila štovana Euharistija kao svjetlo života novoga tisućljeća, izjavio je Papa. Svjetlo, jer se u euharistijskoj tajni osvjetljuje prisutnost Krista, svjetlo svijeta; život, jer nam je Isus u euharistiji darovao sama sebe, kruh života.


U određenom smislu Euharistija kao ova godina predstavlja godinu sinteze, jednu vrstu vrhunca svega prijeđenoga puta.

Ivan Pavao II.


Euharistijska rtva
Euharistijska žrtva Euharistija kao

je

IZVOR

i

VRHUNAC

cijeloga kršćanskoga života.

Lumen gentium 11


ZAHVALNOST Euharistija kao je stav koji se nalazi u temelju samoga imena »euharistija«. Unutar toga izraza zahvalnosti slijeva se sva svetopisamska duhovnost hvale poradi čudesnih djela Božjih (mirabilia Dei).

Iz pisma Ivana Pavla II. svećenicima

za Veliki četvrtak 2005.


Ecclesia de eucharistia veliki etvrtak 17 travnja 2003
Ecclesia de Eucharistia Euharistija kao Veliki četvrtak, 17. travnja 2003.

Uvod

Tajna vjere

Euharistija izgrađuje Crkvu

Apostolicitet Euharistije i Crkve

Euharistija i crkveno zajedništvo

Doličnost euharistijskog slavlja

U školi Marije, »euharistijske žene«

Zaključak


Crkva crpi svoj život iz Euharistije. Euharistija kao Ova istina nije jednostavno izričaj svakodnevnog iskustva vjere, nego sažetak središnjeg otajstva Crkve.

Pogled je Crkve trajno usmjeren prema njenu Gospodinu, prisutnom u Oltarskom sakramentu, u kojem ona otkriva potpuno očitovanje njegove neizmjerne ljubavi.

(1)


Crkva se rađa iz vazmenog otajstva. Euharistija kao

Upravo se stoga Euharistija, koja je na najizvrsniji način sakrament vazmenog otajstva, nalazi u središtu crkvenoga života.

(3)


Htio bih ovom enciklikom nanovo probuditi ovo euharistijsko Euharistija kao »divljenje« u kontinuitetu s jubilejskom baštinom koju sam predao Crkvi s apostolskim pismom Novo millennio ineuntei marijanskom krunom te baštine Rosarium Virginis Mariae.

(6)


Promatrati Kristovo lice, promatrati ga s Marijom, »program« je koji sam stavio pred Crkvu u zoru trećega tisućljeća pozivajući je da izveze na pučinu povijesti sa zanosom nove evangelizacije.

(6)


Okrijepi nas Tijelom i Krvlju Sina »program« je koji sam stavio pred Crkvu u zoru trećega tisućljeća pozivajući je da izveze na pučinu povijesti sa zanosom nove evangelizacije.svoga, ispuni njegovim Svetim Duhom te u Kristu budemo jedno tijelo i jedan duh.

Rimski misal


Ucjepljenje u Krista, »program« je koji sam stavio pred Crkvu u zoru trećega tisućljeća pozivajući je da izveze na pučinu povijesti sa zanosom nove evangelizacije. ostvareno po krštenju, neprestano se obnavlja i učvršćuje sudjelovanjem na euharistijskoj žrtvi, nadasve po potpunu sudjelovanju u sakramentalnoj pričesti.

Možemo reći ne samo da svatko prima Krista, nego da i Krist prima svakoga od nas.

(22)


Ako je Euharistija središte i vrhunac života Crkve, »program« je koji sam stavio pred Crkvu u zoru trećega tisućljeća pozivajući je da izveze na pučinu povijesti sa zanosom nove evangelizacije.

jednako je tako

vrhunac i

svećeničke službe.

(…)

Euharistija je glavni i vrhunski razlog sakramenta svećeništva.

(31)


Crkveno zajedništvo euharistijskoga zbora je »program« je koji sam stavio pred Crkvu u zoru trećega tisućljeća pozivajući je da izveze na pučinu povijesti sa zanosom nove evangelizacije.

zajedništvo s

vlastitim biskupom


»program« je koji sam stavio pred Crkvu u zoru trećega tisućljeća pozivajući je da izveze na pučinu povijesti sa zanosom nove evangelizacije.te s

Rimskim Prvosvećenikom.

(39)


EUHARISTIJA »program« je koji sam stavio pred Crkvu u zoru trećega tisućljeća pozivajući je da izveze na pučinu povijesti sa zanosom nove evangelizacije.

STVARA ZAJEDNIŠTVOTE ODGAJA ZA

ZAJEDNIŠTVO.

(40)


Doli nost euharistijskoga slavlja
DOLIČNOST EUHARISTIJSKOGA SLAVLJA »program« je koji sam stavio pred Crkvu u zoru trećega tisućljeća pozivajući je da izveze na pučinu povijesti sa zanosom nove evangelizacije.

Arhitektura, kiparstvo, slikarstvo, glazba, pod utjecajem kršćanskoga otajstva, u Euharistiji su izravno ili neizravno pronašli izvor velikoga nadahnuća.

(49)


U koli marije
U ŠKOLI MARIJE… »program« je koji sam stavio pred Crkvu u zoru trećega tisućljeća pozivajući je da izveze na pučinu povijesti sa zanosom nove evangelizacije.

Marija je euharistijska žena čitavim svojim životom.

Crkva, promatrajući Mariju kao svoj uzor, pozvana je nasljedovati je i u njezinu odnosu s presvetim Otajstvom.

(53)


Ovo inite meni na spomen

Ovo činite meni na spomen... »program« je koji sam stavio pred Crkvu u zoru trećega tisućljeća pozivajući je da izveze na pučinu povijesti sa zanosom nove evangelizacije.

Uđimo, predraga moja braćo i sestre, u školu svetaca…


U poniznom znaku kruha i vina, pretvorenima u njegovo tijelo i krv, Krist putuje s nama, kao naša snaga i naša poputbina te nas čini svjedocima nade.

(62)


Klanjam ti se smjerno
KLANJAM TI SE SMJERNO… i krv, Krist putuje s nama, kao naša snaga i naša poputbina te nas čini svjedocima nade.


Pelikane nje ni spasitelju moj blatna me peri u krvi presvetoj

Pelikane nježni, Spasitelju moj, i krv, Krist putuje s nama, kao naša snaga i naša poputbina te nas čini svjedocima nade.blatna me peri u Krvi Presvetoj:

I kap njena može svijet da spasi cijel’,

da bez ljage bude posve čist i bijel.

www.miljenko.info


ad