Välkommen till ROM
Download
1 / 30

Välkommen till ROM - PowerPoint PPT Presentation


  • 137 Views
  • Uploaded on

Välkommen till ROM. Den överdådiga arkitekturens och de svulstiga monumentens stad. Fontänerna, statyerna och helgedomarna står som spön i backen. Ingrid lotsar oss med säker hand genom triumfbågar, piazzor och katakomber.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Välkommen till ROM' - abiola


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Colosseum. Kollosalt antikt! redan på Jesus tid.Fontana di Trevi i klädsam kvällsbelysning. relativt gott skick fortfarande.


Nej, vi kan faktiskt inte visa varenda sevärdhet i Rom eftersom det står makalösa monument, finfina fontäner och kolossala katedraler i vartenda gathörn.

Nu går vi vidare…


Trafiken i Rom är fasansfull och vår guidebok avråder bestämt från att ens tänka på Avis och Hertz.

Det finns faktiskt en poäng med att åka Vespa här inser vi. Förutom att man med största sannolikhet skulle sluta sina dagar i grillen på en Fiat på nolltid…


Att svänga in på en restaurang eller ett café gör man däremot mer eller mindre ostraffat.


Anti Pasti, Pasta, Pizza, prusciotto, mozzarella, cannelloni, ravioli, tagliatelle, kungsörnens snabbmakaroner, nej, vänta lite nu… lasagne, parmesan, tiramisu osv…


M cannelloni, ravioli, tagliatelle, kungsörnens snabbmakaroner, nej, vänta lite nu… lasagne, parmesan, tiramisu osv…MMmmmmm…


En Gelato (glass) sitter ju aldrig fel heller! cannelloni, ravioli, tagliatelle, kungsörnens snabbmakaroner, nej, vänta lite nu… lasagne, parmesan, tiramisu osv…


Vatikanmuseet. cannelloni, ravioli, tagliatelle, kungsörnens snabbmakaroner, nej, vänta lite nu… lasagne, parmesan, tiramisu osv…

Vad är väl några hundra meter kö…


… när man redan klarat av lika mycket redan. cannelloni, ravioli, tagliatelle, kungsörnens snabbmakaroner, nej, vänta lite nu… lasagne, parmesan, tiramisu osv…


För den tappre är väntan väl värd. Påven han kan verkligen konsten att pynta, och då har vi ändå inte ens kommit till Sixtinska kapellet än.


Takmålning verkligen konsten att pynta, och då har vi ändå inte ens kommit till Sixtinska kapellet än.


Mera pynt. Massor faktiskt! verkligen konsten att pynta, och då har vi ändå inte ens kommit till Sixtinska kapellet än.


Sixtinska kapellet rymmer till storleken ungefär en tennisplan. Man måste faktiskt erkänna att det var ett styvt jobb för Michelangelo att pensla dit alla gubbar under de år som jobbet tog.

Vatikanens vakter försöker dämpa sorlet och dessutom få folk att låta bli att fotografera. Med tanke på hur kön såg ut för att komma in så kanske du kan föreställa dig hur mycket folk som passerar genom detta rum. På några minuter byts hela folkskocken ut mot en ny som inte vet att man ska vara tyst och att man inte får fotografera.

Hyggligt tröstlöst jobb…


Puh, till slut kan hjärnan faktiskt inte ta in mer information och glitter och pynt och grannlåt. En taktisk paus i skuggan. Pasta, pizza och en stor kall öl så är vi snart på fötter igen.


Nästa stopp: Peterskyrkan information och glitter och pynt och grannlåt. En taktisk paus i skuggan. Pasta, pizza och en stor kall öl så är vi snart på fötter igen.


Jaha, då var det bara att sälla sig till kön igen då. Kan detta köande ha något samband med att det är gratis inträde på Vatikanen idag månntro?


Peterskyrkan är faktiskt helt fantastisk. Den är så enormt stor att den liksom aldrig går att fånga på bild på något bra sätt. För att försöka förmedla någon typ att storleksuppfattning så skulle jag gissa att denna sal är ca 200m lång, 100m bred och 50m hög. Pelarna vid pilen är 20m höga.


Det är bra långt upp till kupolens tak. Detta är det pampigaste byggnadsverk jag någonsin sett. Varendaste kvadratcentimeter är pyntad, putsad eller förgylld. Det funkar nog bara att bygga sådana hör grejer om man har gott om slavar och en framförhållning på några hundra år. Sevärt är det definitivt!


Schweizergardet, pampigaste byggnadsverk jag någonsin sett. Varendaste kvadratcentimeter är pyntad, putsad eller förgylld. Det funkar nog bara att bygga sådana hör grejer om man har gott om slavar och en framförhållning på några hundra år. Sevärt är det definitivt!it.Guardia Svizzera Pontificia, schweizergarde grundat av påvenJulius II den 22 januari1506. Gardet utgör idag med sina 110 man Vatikanstatens enda militära styrka. Schweizergardets huvuduppgift är att skydda påven och hans residens. Gardet skall även eskortera påven på hans resor, bevaka tillträdet till Vatikanstaden och medverka till att ordningen upprätthålls inne i staden. I praktiken är gardets tjänstgöring uppdelat i vakttjänst, paradtjänst, ordningstjänst och personskydd. Tjänstespråket är tyska. För att bli schweizergardist måste man vara schweizisk medborgare med romersk-katolsktro, ha genomgått schweizisk militär grundutbildning, av manligt kön, vara mellan 19 och 30 år gammal, minst 174 cm lång, ogift och ha avlagt yrkesexamen eller studentexamen. Lönen ligger på ca 13 000 kr/månaden (2006). En vanligt förekommande men felaktig uppfattning är att Michelangelo är skapare av Schweizergardets uniformer. Den nuvarande uniformen utarbetades av gardeskommandanten Jules Répond (1910-1921) med utgångspunkt i tidigare uniformer samt med inspiration från Rafaels målningar.

De stenhårda gubbarna i Schweitzergardet

Ärligt talat grabbar, tror ni verkligen att någon tar er på allvar i den där outfiten?


Det finns MASSOR med intressanta saker att se i Rom men efter knappt fyra dagar sätter vi punkt för detta äventyr för denna gång genom att trycka dit ett par flottiga näsavtryck på Lamborghini-butikens skyltfönster. Det finns alla anledning att återkomma!


That’s it gott folk! efter knappt fyra dagar sätter vi punkt för detta äventyr för denna gång genom att trycka dit ett par flottiga näsavtryck på Lamborghini-butikens skyltfönster. Det finns alla anledning att återkomma!


ad