TIME AND WORK
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 12

Time and Work Questions and Answers PowerPoint PPT Presentation


For more details go through the websitehttp://www.mydearstudent.com/aptitude

Download Presentation

Time and Work Questions and Answers

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Time and work questions and answers

TIME AND WORK

QUESTIONS AND

ANSWERS


Time and work questions and answers

1) 10 Men can complete a work in 70 days and 10 

women take 140 days to complete the work. How 

many days will 5 men and 10 women take to 

complete the work?

Ans) 70 days

Explanation:-

• One day work of one man  =  1/700 ;

• One day work of one woman  =  1/1400 .

• One day work of (5 men + 10 women)’s  =   5/700 + 

10/1400    =   1/140 + 1/140   =   1/70 .

• So 5 men and 10 women can complete the work in 

70 days


Time and work questions and answers

2) 10 Seniors and 15 Juniors together can complete a 

work in 6 days. It takes 100 days for one Senior alone to 

complete the work. How many days will be needed for 

one Junior alone to complete the work?

Ans) 225 days

Explanation

    Be focus while understanding the explanation.

• 1 Senior’s 1 day’s work   =   1/100  . 

• (10 Senior + 15 Junior)’s   1 day’s work   =  1/6 .

• 15 Junior’s  1 day’s  work  =    1/6  -  10/100        =     

 1/6  -  1/10        =    1/15 .   

• 1 Junior’s 1 day’s work   =  1/225 .

• So, 1 Junior alone can complete the work in 225 days. 


Time and work questions and answers

3) 4 men and 2 boys can do a piece of work in 8 days 

while 6 men and 2 boys can do the same work in 7 

days. In how many days can 3 men and 3 boy do the 

work?

Ans) 7  7/11

Explanation:-

: Let 1 man’s 1 day’s work = x and 1 boy’s 1 day’s work 

= y.

Then, 4x+2y =1/8  and   6x+2y = 1/7.

Solving, we get:  x = 1/84  and y = 1/28.

(3 men + 3 boy)’s 1 day’s work  = (3x 1/84 + 3 x 1/28  ) 

=11/84

So, 3 men and 3 boy together can finish the work in 

84/11 =7  7/11   days.


Time and work questions and answers

4) 5 boys and 2 girls working together can finish a 

work four times faster than of as one boy and one girl. 

Find the working capacity ratios of boy and girl?

Ans) 2 : 1

Explanation:-

• Let us assume  1 boy’s 1 day’s work    =   B ;

• AND 1 girl’s 1 day’s work   =  G .

• According to the question,

•  5B + 2G    =   4 (B + G)       =>  B   =  2G       =>   B/G    

=    2/1 .

• So the working capacity ratios of boy and girl is  2:1


Time and work questions and answers

5) A and B together can complete a piece of work in 6 

days.If A alone can complete the work in 15 days, in 

how many days can B alone complete that work ?

Ans) 10

Explanation:-

(A+B )  1 day's work = 1/6  ,   A's 1 day's work = 1/15 

, B's 1 day's work = ?

B's 1 day's work = (A+B ) - A ,

B's 1 day's work = (1/6) - (1/15)  ----> (5-2) / 30 = 3/30 

= 1/10.

 B's 1 day's work = 1/10

Hence , B alone can complete the work in 10 days.


Time and work questions and answers

6) A can do a piece of work in 6 days of 8 hours each 

and B can do it in 5 days of 6 hours each.How long will 

they taketo do it , working together  2  4/13 hours  a 

day ?

Ans) 8 days

Explanation:-

A can complete the work in (6*8) = 48 ,  A's 1 hour's 

work = 1/48.

B can complete the work in (5*6) = 30 ,  B's 1 hour's 

work = 1/30.

(A+B) 1 hour's work = (1/48)+(1/30) = (5+8) / 240 

=13/240.

Therefore Both will finish work in 240/13 hours.

Number of days of 2(4/13) hrs each = 

(240/13)*(13/30) = 8 days.


Time and work questions and answers

7) A can do a piece work in 10 days, Then what will be 

the A's 1 day work ? 

Ans) 1/10

Explanation:-

A can do a piece work in 10 days, A's 1 day work = 

1/10.

A can do a piece work in n days, Then A's 1 day work = 

1/n.


Time and work questions and answers

8) A can do a work in 40 days.He worked for 5 days 

then B finished in 21 days.In how many days can A 

and B together finish the work ?

Ans) 15

Explanation:-

A's 5 days work = 5/40 = 1/8 ,   Remaining work = 1 - 

1/8 = 7/8.

B's 21 days work = 7/8.

B's 1 day work = (1/21) * (7/8) = 1/24.

(A+B)'s 1 day work = 1/40 + 1/24 = 1/15.

A and B can do the whole work in 15 days. 


Time and work questions and answers

9) A is half good a man as B and together they finish a 

job in 16 days.In how many days working alone will B 

finish the job ?

Ans) 24

Explanation:-

Let B can do the work in x days and  A can do the work 

in 2x days.

Then, (1/x)+(1/2x) = 1/16  ------> x = (3/2)*16 =24 days.


Time and work questions and answers

10) A pot has two holes. The first hole emptied the 

pot in 9 minutes where as second hole emptied the 

pot in 6 minutes. If water leaks out at a constant rate, 

How much time needed to emptied the pot by both 

the holes?

Ans) 3.6 minutes

Explanation:-

• 1 minute’s work of both the holes   =    1/9 + 1/6      

=    5/18 .

• So, both the punctures will emptied the pot in  18/5  

  =    3.6 minutes.


Time and work questions and answers

For more details go through the website

http://www.mydearstudent.com/aptitude


  • Login