Profit and Loss-Aptitude 
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 11

Profit and loss-aptitude questions and answers PowerPoint PPT Presentation


Students face lot of hurdles to clear their competitive exams, Especially Performing well in Aptitude exam will be very very tough. Mydearstudent website provided lot of Aptitude preparation questions with answers. If we follow certain principles we can easily master this Aptitude preparation. Mydearstudent website is the best platform to overcome your Aptitude preparation problems without any problems. All solved Aptitude preparation questions will make every student to score high marks. For more details go through the websitehttp://www.mydearstudent.com/aptitude

Download Presentation

profit and loss-aptitude questions and answers

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Profit and loss aptitude questions and answers

Profit and Loss-Aptitude 

Profit and Loss-Aptitude 

Profit and Loss-Aptitude 

Profit and Loss-Aptitude 

Questions and Answers 

Questions and Answers 

Questions and Answers 

Questions and Answers 


Profit and loss aptitude questions and answers

1. Cost price = Rs.60   Gain =35% what is Selling price 

?

Ans :- 81

Explanations:-

SP = 135% of 60 = (135/100*60) = 81.  Formulae: SP= 

((100+gain%)/100)CP


Profit and loss aptitude questions and answers

2) If suresh buys two sheeps at Rs.1500 each and sells 

one at a gain of 15% and another at a loss of 15%. 

How much does he gain or loss in the whole 

transaction ?

Ans:- No loss No gain

Explanation:-

Explanation:-

What ever he gain on the 1st sheep,the same he loss 

on the other sheep.


Profit and loss aptitude questions and answers

3) 20% loss on selling price is what percent loss on the 

cost price ?

Ans :- 16  2/3  %

Explanation :-

Let SP = 100 , loss =20 , CP= 100+20 = 120  , loss% = 

20/120*100 = 50/3 = 16 2/3


Profit and loss aptitude questions and answers

4) If the cost price is 75% of the selling price ,then 

what is the profit %age ?

Ans:- 33.33

Explanation :-

Explanation :-

Explanation :-

Explanation :-

Let  SP=100 , CP = 75, PROFIT = 25.   Profit %= 

25/75*100 =100/3 = 33.33


Profit and loss aptitude questions and answers

5) A cloth merchant man  says that due rainy in the 

market ,he sells the cloth at 20% loss, but he uses a 

false metre scale and actually gain 25%.Find the 

actual lenth of the

scale  ?

Ans:- 64

Explanation :-

True scale /false scale =(100+gain%) / (100 - loss%).

100/false scale = (100+25) / (100 - 20).

false scale = 100 * 80 /125 = 64.


Profit and loss aptitude questions and answers

6) A cycle was purchased for Rs.1800 and sold for 

 Rs.1300.Find loss or profit ?

Ans:- loss

Explanation :-

Cost price of an cycle = Rs.1800 ,  selling price = 1300

Since SP <  CP , there is a Loss .

gain = CP -SP =1800 - 1300 = 500., So  Loss 


Profit and loss aptitude questions and answers

7) A dealer professes to sell his goods at cost price , 

but he uses a weight of 850g for the kg weight.Find 

his gain percent  ?

Ans :-   17 11/17

Explanation :-

Error = 1kg - 850g 

        = 1000g - 850g  = 150g

Therefore , Gain% = 150 / 850 * 100.

                            = 17 11/17.


Profit and loss aptitude questions and answers

8) A fruit seller sells two apples at Rs.10 each on one 

he gain 30% and on the other he lost 30%.What is his 

overall gain or loss in percentage  ?

Ans:- 9

Explanation :-

Two articles sold at same price, making a profit of a% 

on one and a loss of b% on the other ,there is loss 

occurs on the whole transaction.

loss% = a²/100.

So, (30)²/100 = 900/100 = 9%.

Loss% = 9%


Profit and loss aptitude questions and answers

9) A man bought a buffelow and a carriage for 

Rs.3000,he sold the buffelow at a gain of 20% and the 

carriage at a loss 10% thereby gaining 2%  on the 

whole .Find the cost of buffelow ? 

Ans:- 1200

Explanation :-

Let the cost price of buffelow =Rs.x

Then the cost price of  carriage =Rs. (3000 -x)

20% of x - 10% of (3000 - x) = 2% of 3000

==>x/5 - (3000 - x)/10 =60

==> 2x - 3000+x = 600

==> 3x = 3600   -----> x = 1200.


Profit and loss aptitude questions and answers

10) A man buy a cycle for  Rs.1600 and sells it at a loss 

20%.what is selling price ?

Ans:- 1280 

Explanation :-

 SP = 80% of 1600 = 80/100*1600 =   Rs.1280


  • Login