El valor de la relació en un context multi-institucional:
Download
1 / 29

El valor de la relaci - PowerPoint PPT Presentation


 • 284 Views
 • Updated On :

El valor de la relació en un context multi-institucional: La relació assistencial a la societat líquida. Dra. Maria Leon-Sanromà Grup Salut Mental CAMFiC Metgessa EAP La Gavarra (ICS).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'El valor de la relaci' - Melvin


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Slide1 l.jpg

El valor de la relació en un context multi-institucional: La relació assistencial a la societat líquida

Dra. Maria Leon-Sanromà

Grup Salut Mental CAMFiC

Metgessa EAP La Gavarra (ICS)


Slide2 l.jpg

“Hay que buscar con más ahinco al hombre en la enfermedad, y no la enfermedad en el hombre; cada enfermo es un mundo pero lo es porque cada hombre es diferente a los demás”. Gregorio Marañón


La hist ria cl nica centrada en el pacient una perspectiva relacional l.jpg
La història clínica centrada en el pacient. Una perspectiva relacional

 • Ni els pacients ni les seves malalties existeixen aïllats dels contexts i les relacions en les que es desenvolupen i uns i altres condicionen el diagnòstic, el pronòstic i el tractament. El procés de comprendre i tractar el malestar pel que consulta cada pacient succeeix també en el marc de la relació amb cada professional en particular.


Slide4 l.jpg

Però la medicina centrada en el pacient i la perspectiva relacional no casen bé amb el paradigma biomèdic de la medicina occidental.

Malgrat la nostre sanitat pública està al nivell de les millors del món, la qualitat i la continuïtat de la relació assistencial hi estan poc protegides i sotmeses a tota mena de contingències.


La relaci assistencial est sotmesa a diferents tipus de conting ncies l.jpg
La relació assistencial està sotmesa a diferents tipus de contingències:

 • 1- Les dificultats del (a) professional:

  1a- El model biomèdic de formació acadèmica.

  1b- Les pròpies defenses del professional.

 • 2- Les relacionades amb l´entorn laboral:

  2a- El professional diluït en l’ equip.

  2b- La tendència a banalitzar la relació assistencial per part d’institucions i gestors.


Slide6 l.jpg

Dificultats del (a) professional contingències: per

fer medicina centrada en el pacient i treballar amb perspectiva relacional


1a el model biom dic de formaci acad mica a pre grau i post grau l.jpg
1a- El model biomèdic de formació acadèmica a pre grau i post grau.

 • El model biomèdic es basa en l’acord implícit de que és possible una observació totalment objectiva del pacient amb la finalitat d’ adjudicar diagnòstics als seus malestars i que la suma de diagnòstics defineixen al pacient.

 • No ajuda a veure al pacient com una persona en globalitat, amb una biografia que es desenvolupa en diferents espais i temps, tampoc aprofita ni educa la subjectivitat del professional.

 • La visió “objectiva” i fragmentada de la realitat pot ser útil en algunes fases de l’ aprenentatge i de la investigació però no l’hauríem de confondre amb la realitat mateixa ni adjudicar-li la categoria de veritat absoluta.


Una pregunta l.jpg
Una pregunta post grau.

Formació biomèdica

+

Formació en bioètica

+

Formació en

tècniques de

comunicació

assistencial

Formació

Biopsicosocial ?

=


1a el model biom dic a la societat l.jpg
1a- El model biomèdic a la societat post grau.

 • Els pacients sovint tendeixen a adoptar la terminologia biomèdica al dirigir-se al metge per consultar els seus malestars subjectius.

 • Els mitjans de comunicació de masses transmeten una imatge omnipotent de la medicina per a la qual vèncer a la malaltia , l’envelliment i la mort és sols una qüestió de temps i diners.

 • Sovint les proves diagnòstiques “descarten”patologies orgàniques però, que fem aleshores amb el malestar del pacient?


1b les defenses del a professional l.jpg
1b- Les defenses del(a) professional. post grau.

 • Són defenses el sentir que allò que li passa al pacient mai ens passarà a nosaltres, dissociar la feina de la vida personal, pensar que el pacient és genèticament diferent, fragmentar l’ atenció, és a dir evitar el contacte emocional a fons.

 • Per poder comprendre a fons la vida i el pacient, el professional precisa d’una formació específica per anar coneixent la seva pròpia subjectivitat, per anar resolent els seus propis dols, reconèixer les seves pors i negacions, i saber com treballar amb les del pacient.


Formaci i contenci del a professional l.jpg
Formació i contenció del(a) professional post grau.

 • Quan el(la) professional està en condicions de manegar la relació assistencial a fons i la sap utilitzar terapèuticament, la seva subjectivitat és molt valuosa en la relació amb al pacient. Balint parlava del metge com a “fàrmac”.

 • Per fer-ho cal que es senti contingut per l’ equip i la institució, poder participar en grups de reflexió, poder supervisar els casos complicats, i anar-se formant en aquest camp.


I es til cuidar la relaci assistencial l.jpg
I- Es útil cuidar la relació assistencial? post grau.

 • Quan el(la) pacient consulta per patologia inespecífica i/o crònica es molt important una bona aproximació de la subjectivitat del professional a la del pacient.

 • A través de l’ aliança terapèutica, professional i pacient poden anar trobant parsimoniosament el significat del malestar, a través de l’ exploració amb la paraula, abans de fer, si cal, l’exploració física o altres proves.


Ii es til cuidar la relaci assistencial l.jpg
II- Es útil cuidar la relació assistencial? post grau.

 • Aquest procés aporta significats que promouen canvis:

  El (la) pacient pot connectar amb aspectes no conscients del que li passa, pot parlar-ne, i el professional pot orientar millor el diagnòstic valorant l’esfera psicosocial i aproximant-se al pacient com a subjecte integrat.

 • Bàrbara Starfield ha trobat que el ser atès per un mateix metge de primària al llarg del temps millora els resultats en salut a menor cost1.

  1-Starfield B, Chang H, Lemke KW, Weiner JP. Ambulatory specialist use by non-hospitalized patients in US health plans: correlates and consequences. J Ambul Care Manage 2009;32:216-25).


Slide14 l.jpg

Dificultats post grau.relacionades amb l´entorn laboral per poder fer medicina centrada en el pacient i treballar amb perspectiva relacional


2a el professional dilu t en l equip l.jpg
2a- El post grau.professional diluït en l’ equip

 • Pla d’innovació d’atenció primària (AP) i salut comunitària (2009) diu “el procés de la reforma de l’ AP va descuidar la perspectiva individual del professional, que s’ha trobat diluït i amb una projecció insuficient envers el pacient, qui no sempre el percep com el referent i el gestor dels seus problemes de salut”.

 • Així el professional ha esdevingut intercanviable per un altre qualsevol amb formació similar o, fins i tot, potser, substituïble de vegades per un bon programa d’ordinador.La interpretació del professional es secundària.

 • El pacient també queda diluït com a subjecte en la història clínica informatitzada, desmembrat en diferents diagnòstics i proves complementàries.


2b es banalitza la relaci assistencial l.jpg
2b- Es banalitza la relació assistencial post grau.

 • A nivell arquitectònic no s’assegura la privacitat.

 • A nivell organitzatiu: s’ha eliminat la unitat bàsica assistencial dels equips d’ AP; es fomenten les consultes monogràfiques centrades en patologies; sovint no es substitueixen les baixes per reducció de jornada o malaltia del professional, deixant pacients sense referent; augmenta la burocràcia a les consultes.


2b es banalitza la relaci assistencial17 l.jpg
2b- Es banalitza la relació assistencial post grau.

 • A nivell de gestió, la informatització de les històries clíniques ha relegat els aspectes psicosocials, la descripció contextualitzada i la visió global del pacient.

 • El control de l’ activitat dels professionals a través de la direcció per objectius (DPO) interfereix de manera molt considerable la relació amb el pacient.

 • Quan no hi ha la visió fonda, integrada del pacient, al professional i al gestor sols li queden els significats biològics i biomètrics. Es com veure un fotograma en lloc de veure una pel·lícula.


La relaci en els equips de professionals l.jpg
La relació en els equips de professionals post grau.

 • La mateixa idea d´ equips d’atenció primària (EAP) en quan a grup de professionals que cooperen en la cura dels pacients ha quedat devaluada en la pràctica amb dificultats per mantenir un bon clima emocional i on els càrrecs directius experimenten un recanvi notable.

 • Per tenir cura dels pacients també cal sentir-se cuidat pels altres membres de l’ equip i els directius.


Slide19 l.jpg

Programa PAIMM post grau.

Programa RETORN

DPO Presencialisme

Estudis de la BMA (1998) diuen que 1 de cada 15 metges emmalalteix per problemes psíquics o addiccions.

Quan això succeeix el significat del que està passant queda fora de l’ equip o se’n parla en veu baixa. La cultura de les nostres empreses no accepta la malaltia i la fragilitat com una part de nosaltres mateixos.Slide21 l.jpg

En la fase tardana de la modernitat, l’ única constant és el canvi i la transitorietat.

Defineix la societat actual a partir de:

 • La desaparició de pautes públiques estables.

 • La flexibilització del lligam entre temps i espai.

 • La precarització i banalització dels vincles.

 • No ofereix teories o sistemes definitius, es limita a descriure les tensions socials i existencials que es generen quan els humans ens relacionem.


Slide22 l.jpg

No llocs és el canvi i la transitorietat.(M. Augé)


Slide23 l.jpg

Les relacions humanes: és el canvi i la transitorietat.

Z. Bauman fa referència a la por a establir relacions perdurables:

El individualisme marca les relacions i tendeix a tornar-les precàries i volàtils.

Les xarxes socials denses amb base territorial són desmantellades en nom d’ una major fluïdesa, augmentant la fragilitat, vulnerabilitat i precarietat dels vincles humans.

La identitat en aquesta societat de consum es recicla constantment.


Slide24 l.jpg

La por és el canvi i la transitorietat.

Ens hem convertit en ciutadans “addictes” a la seguretat però sempre insegurs.

La por és el nom que donem a la incertesa.

En aquest model de societat es tendeix a normalitzar l’ estat de emergència.


Slide25 l.jpg

El valor de la decisió individual és el canvi i la transitorietat.

 • El significat de la relació amb els altres no ve donat sinó que ha de determinar-se a través d’ eleccions individuals, de contractes personals.

 • La cerca de la pròpia identitat, i del sentit de la pròpia existència és la tasca i la responsabilitat vital de tot subjecte i aquesta feina de construir-se a un mateix constitueix, a la vegada, la manera de arrelar-se a la vida.

 • També en la relació assistencial, la decisió d’ intentar que aquesta sigui fonda, sòlida i fiable és una elecció individual del professional.


El contracte impl cit l.jpg
El contracte implícit és el canvi i la transitorietat.

 • Per a que el professional esdevingui un referent fiable cal la voluntat de presentar-se al pacient com una persona, professional, que intenta entendre’l i ajudar-lo dintre de les seves possibilitats amb un contacte sòlid i el compromís personal al llarg del temps. Això afavoreix que la relació assistencial passi a ser sòlida i pugui aportar els significats que ajudin a encarrilar la resolució del malestar del pacient, passant de la demanda al problema de fons.


Slide27 l.jpg

Propostes és el canvi i la transitorietat.

 • Afavorir la formació específica dels professionals, com a mínim amb espais de supervisió i grups de reflexió o grups Balint.

 • Espais de temps suficient per interactuar amb els pacients i amb els companys d’equip amb qui es comparteix l’ atenció d’aquest pacients.

 • Cuidar la privacitat, també en els espais físics.

 • Cuidar la continuïtat de la relació, la longitudinalitat.

 • Reduir tot el possible els registres informàtics.


Slide28 l.jpg

Propostes és el canvi i la transitorietat.

 • DPOs que reforcin el vincle assistencial.

 • La informàtica per crear vincles, no per entorpir-los.

 • Història clínica informatitzada que afavoreixi la visió integrada biopsicosocial del pacient ajudant a contextualitzar i a inserir els malestars en la biografia.

 • Que les empreses sanitàries, les escoles d’ alta gestió, la universitat i la societat, també a través dels mitjans de comunicació, reconeguin explícitament el model biopsicosocial i la vàlua dels professionals que a primera línea s’afanyen a ser excel·lents en aplicar-lo.


Slide29 l.jpg

Gràcies per la vostre atenció és el canvi i la transitorietat.


ad